avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... se poate lua somaj dupa CIC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

se poate lua somaj dupa CIC?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Dupa Concediu de ingrijire copil se poate intra in somaj in caz ca societatea la care ai lucrat a dat faliment in perioada in care te aflai in CIC? Daca da in ce conditii - unde trebuie sa te adresezi, cine iti poate intocmi actele?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: florin96 , utilizator 12:02, 19 Mai 2010
1. Daca a intrat in faliment, prin hotarare judecatoareasca are numit un lichidator judiciar care se ocupa si de problemele administrative ale firmei si caruia trebuie sa va adresati.
2. Faceti o cerere de incetare a suspendarii contractului individual de munca (CIM) si de reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM. Apoi o sa va concedieze in baza art.65 din Codul muncii si puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Puteti lua legatura si cu ITM sa va ajute.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns.
Am primit cartea de munca chiar de la lichidatorul firmei.
In cartea de munca scrie "Incetat activitatea conform art.65(1) din codul muncii si e semnata de lichitator si vizata la ITM.
Lichidatorul a spus ca nu stie sa imi spuna ce se poate face mai departe.
Va rog daca puteti sa-mi dati un sfat ce sa fac mai departe.
Multumesc.
Lichidatorul in temeiul art.86 (6) din legea insolventei are obligatia sa desfca toate cpontractele de munca acordand personalului doar preavizul de 15 zile lucratoare.
Adresati-va lichidatorului in scris si acesta are obligatia emiterii unei decizii de desfacere a CIM in cond art.86 (6) din legea 85/2006, impreuina cu decizia inregistrata la ITM si declaratie privitoare la plata somajului intocmita de catre lichidator se depune dosarul la AJOFM.
Cartea de munca este DEJA inchisa cf. art.65(1) (care nu stiu ce inseamna) si vizata la ITM. Eu mai am 12 luni de CIC. Poate sa imi dea ceva acum lichidatorul? Lichidatorul a spus ca el nu stie ce ar tb sa fac acum nici cu cartea de munca, aceasta este in prezant la mine ...

1. De la AJOFM luati o adeverinta tip pe care o completeaza angajatorul (lichidatorul judiciar) cu veniturile pe ultimele 12 luni inainte de a intra in CCC pana la 2 ani.
2. Apoi mergeti la AJOFM sa depuneti dosarul pentru a primi indemnizatia de somaj.
3. Ca sa primiti indemnizatie de la data concedierii trebuie sa depuneti dosarul in 30 de zile calendaristice. Daca il depuneti mai tarziu (dar nu mai tarziu de 12luni) veti primi indemnizatia de somaj de la data depunerii.
4. Acte pentru somaj:
- Dosar cu sina;
- Copie carte identitate
- Copie certificat de casatorie
- Copie certificat de nastere
- Copie acte studii/calificare
- Carnetul de munca, original si copie
- Adeverinta medicala (de la medicul de familie)
- Certificat fiscal (de la Adm.fiscala)
- Adeverinta salariu pe 12 luni (formularul tip se ia de la Agentia de Somaj)

Alte discuții în legătură

Acordarea somajului sorin antohi sorin antohi sunt in cresterea si ingrijirea copilului, firma la care am lucrat este in faliment. Va rog frumos sa-mi spuneti daca dupa ce implineste copilul 2 ani pot ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa indemnizatie de crestere a copilului tudosaionica tudosaionica pe 18 iunie termin concediu de crestere a copilului pot intra in somaj daca firma a dat faliment/?am lucrat in bv dar domiciliul il am in vs unde trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea ccc GAGI GAGI Buna seara, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema : firma la care am lucrat inainte de CCC a intrat in faliment iar eu trebuie sa ma intorc la ... (vezi toată discuția)