avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... S-A DARAMAT CASA! Ce fac?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

S-A DARAMAT CASA! Ce fac?

Buna ziua,

Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
Mama mea are o casa batraneasca in sector 1, zona chitilei. Se plateste impozit la ea, are cadastru si intabulare (nu stiu daca conteaza).
Casa nefiind locuita, s-a daramat, era din paianta. In momentul de fata mai are in picioare 2 pereti, restul casei s-a prabusit in curte.
Intrebarea mea este: ce pot face acum? o autorizatie de demolare costa destul de mult. Nu pot declara la primarie ca s-a daramat si sa o scot din acte?
Ce proceduri trebuie sa fac?

Multumesc anticipat!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: ABIS Engineering SRL , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 01:18, 25 Iulie 2013
Ati avut asigurare obligatorie ? In caz afirmativ, va adresati societatii de asigurare, deschideti un dosar de dauna si solicitati despagubirea. In cadrul acestui dosar se va efectua si o expertiza de evaluare a pagubei iar fiindca este vorba despre o dauna totala nu mai aveti nevoie de autorizatie de demolare ci sa apelati la o firma specializata de salubrizare. Daca nu aveti asigurare atunci va trebuie autorizatia de demolare.
dl_costas a scris:

Ati avut asigurare obligatorie ? In caz afirmativ, va adresati societatii de asigurare, deschideti un dosar de dauna si solicitati despagubirea. In cadrul acestui dosar se va efectua si o expertiza de evaluare a pagubei iar fiindca este vorba despre o dauna totala nu mai aveti nevoie de autorizatie de demolare ci sa apelati la o firma specializata de salubrizare. Daca nu aveti asigurare atunci va trebuie autorizatia de demolare.


In niciun caz asigurarea obligatorie nu acopera daramarea datorita vechimii imobilului.
Se poate discuta doar de o eventuala asigurare facultativa dar ma indoiesc de faptul ca vreun asigurator ar fi asigurat un imobil neintretinut,in stare precara.

Buna ziua si multumesc pentru raspuns.
Nu se poate pune problema de asigurare la casa, starea ei fiind deteriorata dinainte de introducerea legii asigurarii caselor si nicio firma nu asigura cazaturi.

Si in cazul de fata autorizatie de demolare este mult spus, casa s-a daramat singura.

Exista proceduri pentru asa ceva?

Multumesc
Am gasit pentru dv.in Legea nr. 50/1991, la Art.8:
"(1)Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, partiala sau totala, a constructiilor si instalatiilor aferente constructiilor, a instalatiilor si utilajelor tehnologice, inclusiv elementele de constructii de sustinere a acestora,(....) precum si a oricaror amenajari se fac numai pe baza autorizatiei de desfiintare obtinute in prealabil de la autoritatile prevazute la art. 4."
La Art. 11 din aceasta lege sunt prevazute lucrarile exceptate de la autorizare, dar numai pentru reparatii/reamenajari - nu si pentru demolari.
Pentru demolare, conteaza faptul ca este intabulata, solicitarea autorizarii se face tocmai pentru modificarea imobilului (teren + constructie) din titlul de proprietate/CF.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din experienta catorva lucrari similare efectuate anterior, va pot spune ca primaria comunei in care se afla constructia cazuta a emis o adeverinta in care se specifica faptul ca acea constructie a fost desfiintata din "cauze naturale", act care a inlocuit autorizatia de demolare in dosarul documentatiei de carte funciara.

Responsabilul cu cadastrul din cadrul primariei a venit insa la fata locului si a constatat acest lucru, facand fotografii pentru dovada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am cumparat un teren la țara in 2011. cu intabulare ... hyod hyod Buna ziua Am cumparat un teren la țara in 2011. Cu intabulare si cadastru. Pe teren existau doua constructii vechi de paianta aflate intr-o stare foarte ... (vezi toată discuția)
Achizitie teren lenuivan lenuivan Buna ziua, vreau sa cumpar un teren, pe acest teren a fost o casa, proprietarul a daramat-o, dar nu si-a schimbat contractul, contractul este de vanz-cump, dar ... (vezi toată discuția)
Casa veche cazuta alinasibogdan alinasibogdan Buna ziua.Am un teren cu o casa veche pe el, care este cazuta.as vrea sa stiu daca se poate face constatarea casei respective fara o autorizatie de demolare( ... (vezi toată discuția)