avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... achizitie teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

achizitie teren

Buna ziua, vreau sa cumpar un teren, pe acest teren a fost o casa, proprietarul a daramat-o, dar nu si-a schimbat contractul, contractul este de vanz-cump, dar are proiectul si de casa(casa a fost fffff veche) de aceea a si daramat-o.
Ce ma sfatuiti sa fac???? eu vreau sa cumpar acest teren......ce tb sa fac ca sa nu-mi mai faca si mie contract de vanz-cump si pe casa. va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:20, 5 Februarie 2009
Vanzatorul nu poate vinde mai mult decat ceea ce are in proprietate, doar terenul. Asigurati-va ca in contractul de vanzare cumparare notarul descrie imobil ca fiind teren liber de constructii. Succes!
Dacă vechea construcţie este întabulată în cartea funciară şi nu s-a procedat la radierea ei în urma demolării, notarul public nu va putea face menţiunea că se vinde doar terenul. Existenţa construcţiei în CF îl obligă să ia act de faptul că potrivit voinţei părţilor dreptul de proprietate se transmite doar asupra terenului, că acea construcţie înscrisă în CF rămîne în proprietatea vînzătorului, ceea ce duce implicit la obligativitatea înscrierii dreptului de superficie asupra terenului în favoarea proprietarului construcţiei.

Sigur, ar fi posibilă şi altă soluţie. Obiectul contractului va fi imobilul aşa cum figurează el în CF (teren şi construcţie), iar notarul va putea insera în contract o declaraţie a părţilor privind inexistenţa fizică a construcţiei în urma demolării acesteia de către vînzător.
va multumesc, probabil ar tb sa-si scoata de la primarie vreun act in care sa fie stipulat ca cladirea nu mai exista.....
Da, asta ar trebui să facă. În temeiul actului care atestă demolarea construcţiei, biroul de carte funciară va proceda la radierea ei din CF.

Singurul impediment l-ar constitui inexistenţa autorizaţiei de demolare.
Exact, un proces-verbal de atestare a inexistentei constructiei. Asa cum se redacteaza procese-verbale de atestare a existentei constructiei/ luare in posesie, ar trebui ca cei de la Primarie sa ateste si inexistenta. Va trebui sa plateasca o amenda pentru ca a demolat fara autorizatie.

Alte discuții în legătură

Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Achizitionare casa fara intabulare in vederea demolarii Brezae Brezae Sunt interesat sa achizitionez o casa batraneasca care nu este intabulata. Intrebarea mea este: Mai este necesara intabularea acesteia, de vreme ce doresc sa o ... (vezi toată discuția)
Teren si casa de vanzare ContSters472229 ContSters472229 buna ziua parintii vor sa-mi dea cu contract de vanzare cumparare un teren cu casa batraneasca dobandita de la sora mamei cu contract de vanzare cumparare in ... (vezi toată discuția)