avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Amanarea dobandirii mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Amanarea dobandirii mostenirii

Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat:
X (tatal) are un copil (in varsta de 9 ani) din afara casatoriei care este incredintat de instanta mamei (fosta concubina a lui X). X se teme ca, dupa ce el va muri si copilul sau va culege toata mostenirea, acesta ar putea fi influentat de mama lui in sensul de a vinde tot si de a risipi banii. X ar vrea ca, la moartea lui, toate bunurile sa-i revina copilului sau, dar acesta sa intre in proprietatea lor cand va fi mai matur (de exemplu cand va implini 30 de ani ), pentru a evita risipirea lor, la sugestiile mamei.
Ce ar putea sa faca X?
Ar putea stipula vreo clauza de inalienabilitate in testament?
Cel mai recent răspuns: JohnnyBRB , utilizator 22:41, 16 August 2013
Nu. Testamentul este vointa unei persoane cu privire la destinatia bunurilor sale la data decesului ...dar atat. Daca X are un singur descendent, testamentul nu-si are rostul, oricum acel descendent va veni sa culeaga mostenirea in mod legal. Daca sunt mai multi descendenti la data decesului, existenta unui testament in favoarea unui dintre ei e ...un pic mai mult decat nimic, asta pt. ca ceilalti mostenitori trebuie sa-si exprime acordul cu privire la mostenirea testamentara, ori daca nu vor....se ajunge in instanta.
Cat despre eventualitatea de a obliga un mostenitor sa intre in proprietate dupa 30 de ani, aceasta varianta nu e prevazuta nicicum, niciunde. Odata acceptata succesiunea noul proprietar (mostenitorul) o poate vinde fara a da socoteala nimanui .
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
VoL, utilizator
Multumesc. Totusi cred ca un testament nu ar fi lipsit de relevanta. Daca X face testament, copilul sau va avea vocatie succesorala concreta de 2 feluri: si legala si testamentara. In aceasta situatie, din cate stiu, se poate prevala de ORICARE dintre ele. Problema este ca, daca invoca vocatia legala, lipseste de efecte testamentul si, implicit, o clauza de inalienabilitate care ar fi stipulata in cuprinsul lui. Normal ar fi ca mostenitorul sa poata dispuna dupa cum doreste doar de rezerva sa succesorala, iar acea clauza de inalienabilitate sa produca efecte in privinta cotitatii disponibile (adica inalienabilitatea sa fie considerata "un fel de dezmostenire"). mai astept raspunsuri si va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
JohnnyBRB, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Opozabilitate clauza de inalienabilitate JohnnyBRB JohnnyBRB CUM SE POATE ASIGURA OPOZABILITATEA UNEI CLAUZE DE INALIENABILITATE INSTITUITE PRIN TESTAMENT? Multumesc! (vezi toată discuția)
Fiu din prima casatorie-mostenire dodorel62 dodorel62 Eu din prima casatorie am un baiat ,iar acum m-am recasatorit si in cazul ca doresc sa-l dezmostenesc si fac acte si sotiei mele actuale ,copilul dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire nexusm nexusm Va rog, am nevoie de o mana de ajutor. Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a ... (vezi toată discuția)