avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In prezent, exista taxa judiciara de timbru pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

In prezent, exista taxa judiciara de timbru pentru actiunile izvorate din raporturi de munca, sau nu?!

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in privinta unei chestiuni, pentru ca imediat nu mai inteleg nimic. :(
Pe acest site cat si pe altele, am tot observat ca se indica faptul ca noua lege a taxelor judiciare prevede taxarea actiunilor ce au ca obiect litigii de munca, anularea, modificarea sau executarea unui contract de munca (individual sau colectiv), etc. Eu de exemplu in urma cu cateva zile am introdus o actiune a carei obiect rezulta din raporturi de munca (am cerut acordarea unor drepturi salariale si sunt functionar public), iar la momentul inregistrarii cererii de chemare in judecata, desi am intrebat cum este conform noii legi, mi s-a spus ca nu trebuie sa achit nici o taxa, fiindca in privinta actiunilor izvorate din raporturi de munca reglementarile legale au ramas neschimbate.
Pana la urma care este realitatea, in prezent exista taxa judiciara de timbru pentru actiunile izvorate din raporturi de munca, sau nu?
Eu nu am platit nimic findca asa au zis grefierii care au inregistrat cererea. Insa daca acestia au gresit, atunci ce se intampla acum? Ma vor anunta ca trebuie sa achit o anumita taxa ori imi va fi respinsa cererea ca netimbrata?

Va rog frumos sa-mi oferiti cateva lamuriri si va multumesc frumos ! :) :)
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:51, 21 Iulie 2013
In ceea ce priveste actiunile si cererile privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici si ale functionarilor publici cu statut special acestea vor fi asimilate, sub aspectul taxei judiciare de timbru, conflictelor de munca.(art.29 alin 4 Oug80/2013)
Prin urmare, sunt scutite d eplata taxei de timbru


Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic
Art. 270 C.mun. :
Cauzele prevazute la art. 266 sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar.


OUG nr. 80/2013 - taxele judiciare de timbru

Art. 29. - (1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, ordinare si extraordinare, referitoare la:
.....
l) orice alte actiuni, cereri sau acte de procedura pentru care se prevad, prin legi speciale, scutiri de taxa judiciara de timbru.
....

Litigiile de munca se incadreaza la liera l al articolului citat.
Inteleg acum.... :)
Va multumesc frumos !
LuchianSeb a scris:
Pe acest site cat si pe altele, am tot observat ca se indica faptul ca noua lege a taxelor judiciare prevede taxarea actiunilor ce au ca obiect litigii de munca, anularea, modificarea sau executarea unui contract de munca (individual sau colectiv), etc.

Această prevedere şi cea referitoare la timbrarea cererilor având ca obiect raportul de serviciu al funcţionarului public au existat în proiectul ordonanţei de urgenţă. Ele nu au mai fost preluate în forma finală a actului normativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe timbru in litigii de munca Krissia . Krissia . Din cate stiu, litigiile de munca sunt scutite de taxa judiciara de timbru. In acest caz, pentru comunicarea actelor din dosar ( la solicitarea uneia dintre ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu sexu sexu in conflictele de munca daca contesti decizia sanctionare ,se plateste taxa ? sau in cazul in care pierrzi platesti cheltuieli de judecata ? desi este un drept ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru noa noa Are obligatia o persoana institutie de drept public, cu finantare din venituri proprii si in completare venituri de la bugetul de stat sa achite taxe judiciare ... (vezi toată discuția)