avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de invaliditate

Buna ziua .Am inteles ca in caz de cancer de col uterin am drept de pensie de invaliditate.As dori sa stiu daca pot depune dosarul pentru pensie de invalidate inainte sa mi se termine concediul medical sau dupa ce mi sa terminat concediul medical.Mentionez ca sunt in concediu medical si mai am pana in data de 28 august.2013.decizia se da pe loc sau trebuie sa astepti o perioada/?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:04, 21 Iulie 2013
Daca medicul specialist va facut deja dosar de pensie de invaliditate trebuie sa mergeti la medicul expert al asigurarilor sociale care va spune cand trebuie sa va prezentati la comisie. Decizia de incadrare intr-un grad de invaliditate se elibereaza la data prezentarii la comisie.
Cu decizia respectiva + actele necesare mergeti la Casa de Pensii si va depuneti dosarul. (nu trebuie sa asteptati pana in 28 august)
Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 14. - (1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.

Art. 15. - În cazul în care medicul expert al asigurãrilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã se face pânã la sfârşitul lunii urmãtoare celei în care s-a emis avizul, fãrã a se depãşi durata maximã de acordare a concediului, prevãzutã de art. 14 alin. (4).

Buna ziua ,Vreau sa va spun ca eu nu am facut inca nici un dosar.Am fost doar la medicul oncolog care mi-a spus ca doar in luna august sa ma duc ca sa-mi dea o hartie ca sa ma duc la medicul expert din teritoriu si el va hotari daca mi se va prelungi concediul medical si mi-a spus ca nu am nici o sansa de pensionare.Aici nu inteleg odata ce am cancer stadiul 3b inoperabil de ce nu pot sa ma pensionez?Cancerul fiind o boala care nu se vindeca niciodata.Desi momentan ma simt bine....nu stiu ce se va intampla daca o sami reiau lucrul pentru ca eu lucrez la o fabrica de prelucrare a lanii ,unde 8 ore stau in picioare si fac efort fizic si lucrez pe 3 schimburi...multumesc anticipat pentru raspuns,,,
1. Luati trimiterea de la medicul specialist oncolog si mergeti la medicul expert.

2. S-ar putea ca acesta sa aiba alta parere cu privire la gradul de invaliditate cauzat de boala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Mirela28 Mirela28 Care este durata maxima a unui concediu medical ( 183 zile?) pentru un bolnav de cancer inainte de a se pensiona pe caz de boala? Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu medical militar bolnav cancer Raimonda Raimonda Buna ziua, La cate zile de concediu trebuie sa se prezinte la comisie un MILITAR, bolnav de cancer, care este sub tratament cu citostatice? Medicul unitatii ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate burloiunicoleta burloiunicoleta In 2006 am fost operata de cancer la sanul drept,anul trecut a recidivat si am fost operata si la celalalt san.Dupa operatie,fac tratament cu citostatice si ... (vezi toată discuția)