avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj I.I.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj I.I.

buna ziua,
Am o intreprinde individuala si veniturile mele sunt la limita, as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj deoarece am inteles ca PFA si I.I nu indeplinesc conditiile de acordare a ajutorului de somaj.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:07, 22 Iulie 2013
1. Beneficiati de indemnizatie de somaj daca ati încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi daca, din activitatea de I.I. realizati venituri lunare mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Pentru a putea benficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
f) au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...

Normele de aplicare a Legii 76/2002 prevad :
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

Asadar, se poate cumula indemnizatia de somaj cu venitul din PFA daca acest venit nu depaseste 500 lei lunar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pt.somaj oprita oprita Buna ziua: Daca pina in data de 01.08.2012 o persoana a lucrat cu contract de munca, fiind indeplinite conditiile de a primii somaj, deoarece de la aceasta ... (vezi toată discuția)
Venituri din pfa si indemnizatie de somaj adax adax Buna ziua, O persoana poate avea activitate pe PFA si in acelasi timp sa beneficiaze de somaj in urma incetarii CIM pe determinata de la fostul loc de munca ... (vezi toată discuția)
Sunt somer si vreau sa imi infiintez pfa emma199go emma199go Sunt somer. Vreau sa-mi infiintez PFA . Este adevarat ca : 1. Timp de 3 luni dupa infiintarea pfa-lui voi beneficia in continuare de somaj? 2. dupa aceste 3 ... (vezi toată discuția)