avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare salariat roman in Canada
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare salariat roman in Canada

Buna dimineata,

Am rugamintea sa imi spuneti care e procedura de detasare a unui salariat roman in Canada.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:25, 24 Iulie 2013
Este exact ca si detasarea unui cetatean roman in tara.

Instituţia detaşării este reglementată în acordurile bilaterale în domeniul securităţii sociale încheiate de România cu Canada.
Menţionăm că aceste instrumente juridice bilaterale sunt bazate aceleaşi principii ale coordonării sistemelor de securitate socială prevăzute de regulamentele europene în domeniu. Condiţiile detaşării sunt similare celor prevăzute de regulamentele comunitare, singurul element care diferă fiind durata perioadelor de detaşare şi de prelungire a acestora.
În cazul Canadei, durata detaşării este de maximum 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii acesteia cu încă 24 de luni.
In primul rand va multumesc pentru raspunsul prompt.Ati putea sa imi spuneti unde as putea studia procedura in sine pentru a vedea ce documente sunt necesare , daca se depun si la ITM sau alte institutii si desigur in sarcina cui este depunerea de documente ptr viza , permis de munca, etc.

Cele bune,
Procedura detasarii nu este reglementata nicaieri expres .
Cu privire la procedura de detasare, definitia din lege stabileste ca este un act prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului (cedent), la un alt angajator (cesionar), in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia din urma.

1. Decizie detasare! Detasarea beneficiaza, prin urmare, societatii la care se detaseaza respectivul salariat si este dispusa prin decizia scrisa emisa de angajatorul unde salariatul este angajat. De principiu, angajatorul poate dispune detasarea, unilateral, fara acordul salariatului, care doar in mod exceptional, pentru motive personale temeinice poate refuza detasarea. Incheierea unui act aditional in scopul detasarii apare ca necesar doar in cazul in care se schimba si functia, precum si atunci cand detasarea are loc in strainatate.

2. Informare! Deoarece detasarea reprezinta o modificare a contractului individual de munca trebuie respectate dispozitiile art. 17 alin. (3) si eventual pe cele ale art. 18 alin. (1) din Codul muncii. In acest sens, se va impune intocmirea si comunicarea catre salariat a minutei de informare.
Doar in cazul in care salariatul, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, si informatiile prevazute de art.18 alin.1 Codul muncii, referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

La alin. (2) al art.18 se prevede ca informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca. Prin urmare, angajatorul care dispune trimiterea temporara a salariatilor sa presteze munca in strainatate, are obligatia informarii acestora in conformitate cu dispozitiile legale anterior mentionate.
In cazul detasarii in strainatate, este recomandat ca detasarea sa nu se produca prin decizie unilaterala a angajatorului ci sa fie concretizata prin incheierea unui act aditional la CIM si in care sa se regaseasca toate elementele prevazute la art.18 Codul muncii.

3. Contractul dintre societatea cedenta si societatea cesionara! Prin lege, decizia emisa de angajatorul cedent trebuie sa aiba la baza intelegerea anterioara a celor doi angajatori in privinta detasarii salariatului de la un angajator la altul, in practica intocmindu-se o conventie intre cei doi angajatori in acest sens. Conventia/contractul dintre cele doua companii ar trebui sa cuprinda prevederi cat mai ample referitoare la conditiile in care se deruleaza detasarea (conditii de munca si de angajare), drepturile si obligatiile celor doi angajatori, aspectele legate de salarizare, drepturi de asigurari sociale, puterea disciplinara si procedura stabilirii sanctiunilor disciplinare.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in strainatate mircya2 mircya2 daca am o firma de constructii in romania si vreau sa lucrez cu oameni ce sunt angajati la mine , in germania ce acte imi trebuiesc (vezi toată discuția)
Art18 cm, delegatie si detasare iadriana iadriana Buna. Am participat la mai multe discutii legate de aceasta problema, a desfasurarii unor activitati in strainatate si nu sunt pe deplin lamurita, care ... (vezi toată discuția)
Act aditional sau delegare? corina.trandafir corina.trandafir Buna dimineata!V-as ruga sa ma lamuriti cu o chestiune; Sunt o firma romaneasca si am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Germania deci ... (vezi toată discuția)