avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de crestere a copilului

Buna seara,
poate ma ajuta si pe mine cineva cu un sfat. Ma aflu in litigiu de munca cu fostii mei angajatori (am urmatorul termen la inceputul lunii septembrie) si sunt gravida in 7 luni. Intrebarea mea e daca in conditiile castigarii procesului (prin anulare decizie de concediere) beneficiez de maternitate si de concediu de crestere copil, in conditiile in care am cerut in instanta reincadrare, repunerea partilor in situatia anterior emiterii deciziei de concediere si acordarea tuturor drepturilor de care as fi beneficiat in conditiile in care as fi lucrat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 25 Iulie 2013
Beneficiati de acestea numai daca indepliniti conditiile prevazute de lege.

Concediu de maternitate
Au dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care:
- sunt cetateni romani sau din state membre UE
- domiciliaza in Romania
- au realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.
Mai beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului
OUG nr.111/2010:
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
====

ISR = indicatorul social de referinţă, care in prezent are o valoare de 500 lei.
Bine, dar in conditiile anularii deciziei de concediere, societatea va fi obligata sa-mi plateasca salariile pentru toata perioada de la data desfacerii contractului de munca, pana la data reincadrarii (adica pe o perioada de vreo 22 de luni), pe langa salarii societatea e obligata, conform normelor de aplicare a codului fiscal sa achite si contributiile la asigurarile sociale (pentru fiecare luna in parte) si sa achite impozitul. In aceste conditii, pentru ca vor aparea, conform rectificarilor facute de societate mai mult de 12 luni venituri supuse impozitarii, am sau nu dreptul la concediu de crestere a copilului avand in vedere ca am cerut sa beneficiez de toate drepturile pe care le-asi fi avut in conditiile in care as fi muncit.
In aceste conditii, aveti dreptul la CCC.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010. (Ordinul nr.1474/2011).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii neplatite tarchi tarchi Sunt angajata din 02/03/2012 la o firma privata. Astazi am aflat ca firma nu a platit decat 2-3 luni de contributii, iar eu sunt gravida. Ma afecteaza cu ceva ... (vezi toată discuția)
Prenatal dsmihalea dsmihalea Buna ziua Daca imi platesc cartea de munca din mana si sunt coasigurata sotului meu pot intra in prenatal in caz ca raman insarcinata? Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu maternitate mihaelaciobica mihaelaciobica Buna ziua, Daca sunt angajata din 04.03.2013 si urmeaza sa nasc in luna februarie, aproximativ 21.02.2014, voi putea beneficia de concediu de maternitate? ... (vezi toată discuția)