avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru bolnavii psihic
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru bolnavii psihic

Am auzit de cazul unui colonel in rezerva in varsta de 85 de ani care a adoptat legal un fiu in varsta de 30 de ani cu probleme psihice. La moartea lui, va beneficia fiul sau de pensie de urmas?
Adoptia a fost cu efecte restrânse sau cu efecte depline?

Cand a avut loc adoptia?
Adoptia a fost facuta cu efecte depline acum - aproape- 1 an!

Trebuie facuta adoptia pana la 26 de ani? Nu prea inteleg din articolul de lege:

ART. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Adoptia nu trebuia facuta pana la implinirea varstei de 26 de ani . Legea invocata prevede situatiile in care se poate benefica de pensie de urmas.

Copilul are certifificat de incadrare intr-un grad de invaliditate - handicap -?

Nu este copil avand in vedere ca are 30 de ani. Da, este incadrat cu diagnosticul de schizofrenie parca; persoana nu a stiut sa imi zica ce grad de invaliditate, parca II...
Legea invocata de dvs prevede ca, copii au dreptul la pensia de urmas pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile :
- nu aveau varsta de 16 ani impliniti
- isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani.

Daca adoptia s-a facut dupa implinirea varstei de 16 ani, respectiv 26 de ani ,dupa caz, nu cred ca mai poate beneficia de pensie de urmas.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas nadiah nadiah Buna ziua. O persoana cu handicap grad IV, accentuat, în vârsta de 26 ani poate beneficia de pensie de urmaș după tatăl său(acesta decedând în luna ... (vezi toată discuția)
Acordare pensie urmas pentru persoana cu handicap Adrian299 Adrian299 Buna ziua.Vreau sa va intreb daca pot beneficia de pensie de urmas de pe urma tatalui meu decedat,in conditiile in care am certificat de incadrare ... (vezi toată discuția)
Pensie ContSters352260 ContSters352260 bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere) pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)