avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua,

Exista un termen limita pana la care sotul pensionar supravietuitor poate opta pentru pensia de urmas, in cazul in care aceasta este mai mare decat pensia de care beneficiaza el? Se poate asa ceva?
Mentionez ca mama mea este pensionara avand o pensie de 480ron/luna, iar tatal meu a decedat in urma cu 12 ani.
Se mai poate face ceva in acest caz si daca da, de ce acte este nevoie si unde trebuie depuse?

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: sally_daisy , utilizator 15:01, 28 Iulie 2013
1. Poate merge oricand la Casa de Pensii sa faca cerere pentru pensia de urmas.

2. Merge la Casa de Pensii cu deciziile de pensionare a ei si a sotului decedat.

Va multumesc d-le Tudor Valeriu, in cazul in care nu se mai gasesc cele doua decizii (mama este pensionata de 25 ani, tatal cu mai multi ani inaintea mamei), ce putem face? Nu exista in arhive copii ale acestora?
Daca tatal dvs. a decedat dupa 01.04.2001 cred ca se mai gaseste in arhiva casei de pensii dosarul lui.
Pt. a grabi un pic demersul, se poate prezenta la casa de pensii cu: copie BI, copie talon pensie, copie certificat nastere, copie certificat casatorie, copie certificat deces al sotului, copie si original dupa carnetul de munca al sotului decedat, copie dupa livretul militar al acestuia( sau o adeverinta de la comisariat din care rezulta perioada armatei), adeverinte cu sporurile avute si / sau incadrarea intr-o grupa superioara de munca + copie cupon pensie al sotului decedat sau, daca nu il aveti, (atentie!)copie dupa actul constatator al decesului -unde e trecuta cauza decesului (acesta s-a oprit la primarie cand s-a eliberat certificatul de deces).
Multumesc din nou pentru informatii. Tata a decedat in octombrie 2001, iar intreprinderea de unde a iesit la pensie nu mai exista in prezent. In acest caz, cine imi poate elibera acum adeverinte din care sa reiasa incadrarea intr-o grupa de munca superioara (in cazul lui chiar este vorba despre asa ceva)?
1. Daca sotul decedat era pensionar la data decesului nu se mai reface calculul pensiei.

2. - Sotia sa incerce sa gaseasca un cupon de pensie al sotului sau sa depuna o cerere la Casa de Pensii sa caute in arhiva decizia de pensie a sotului decedat.
- Cel mai important este codul numeric personal (CNP) dupa care il va gasi repede.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas la 2 ani dupa moartea tatalui danielabraila danielabraila Buna ziua. Am si eu o intrebare. Daca tatal meu a decedat in urma cu 2 ani de zile, iar eu la vremea respectiva nu am fost inscrisa la nici-o forma de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas studenta BABALIC FLORENTINA BABALIC FLORENTINA Buna ziua, as dori sa va intreb daca fiica mea, studenta la medicina are dreptul la o pensie (ajutor) dupa moartea fostului meu sot. Se poate obtine ... (vezi toată discuția)
Mama poate beneficia de pensie de urmas? Corina s Corina s Mama născută in 04.02.1954 iar tatăl decedat in 16.01.2008. (vezi toată discuția)