avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariu

Buna ziua,ma confrunt cu urmatoarea problema :lucrez la o firma de paza cu sediul in Bucuresti si punctul de lucru unde imi desfasor activitatea este in Arad,iar la data de 04.07.2013 angajatorul ne-a anuntat verbal ca reziliaza contractele cu toti clientii,iar noi,angajatii sa ne semnam demisiile.Precizez ca nu am primit nici o informare oficiala ca se desfiinteaza postul,nici preaviz,nimic, pur si simplu nu ne mai deplasam la serviciu,angajatorul si-a luat lucrurile,iar noi suntem in continuare angajati.Nu am primit drepturile salariale pentru luna iunie,respectiv iulie si nici nu am beneficiat de concediu de odihna de cand sunt angajata la aceasta firma (septembrie 2012 -prezent).Am facut o sesizare impreuna cu ceilalti 10 colegi si am trimis-o la ITM Bucuresti.Ce se intampla daca refuzam sa ne dam demisiile in conditiile in care angajatorul refuza sa ne dea decizia de desfiintare a postului?Cum il putem obliga sa ne plateasca salariile si concediile de odihna?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 30 Iulie 2013
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei demisii fara preaviz (art. 81 alin.8 Codul muncii - Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca).
Art.40 (2) C.mun. - Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat care nu isi primeste banii dupa demisie bogha13 bogha13 Buna ziua. Cum procedez in cazul in care mi-am dat demisia de la un patron ( nu a vrut sa imi semneze demisia la zi ) am stat in preaviz si mai trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)
Salariu fonduri europene ainginer ainginer Buna ziua Intrebare; De un an si jumatate liceul cu care am colaborat ca formator in cadrul unui proiect cu fonduri europene nu ne-a platit salariul ... (vezi toată discuția)
Sotul meu nu isi primeste salariul... alexandra_sorina alexandra_sorina buna ziua.viitorul meu sot lucreaza la o firma de instalari cablu tv ,telefonie si internet...normal data de salar era din 20 pana in 25...luna trecuta ... (vezi toată discuția)