avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare paternitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare paternitate

Dupa 25 ani de la divort am aflat ca de fapt nu eu sunt tatal copilului nascut in timpul acestei casatorii. Deoarece legal eu ii sunt tata, ce pot face pentru anularea acestei paternitati si eliminarea sa ca mostenitor rezervatar? Atat fosta sotie cat si eu, dupa divort, ne-am refacut casnicia.

Am editat mesajul pentru ca tocmai scrisesem o prostie.
Are dreptate Liliana.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2009
romascanu, moderator
Ce importanta are daca eu am stiut sau nu din moment ce adevarul se poate dovedi cu testul ADN? Chiat daca (sa zicem) as fi stiut, ce importanta ar avea? Banuiesc ca legea nu merge pe principiul "daca ai acceptat situatia atata timp, atunci suport-o in continuare".
Legea are la baza ei niste interese generice ale societatii si e dificil sa va explic in scris scopul ei.
Dar da, e importanta perioada de timp, atat la noi in tara cat si in alte tari, ca nu e o eroare inventarea prescritiei extinctive.
Si indiferent de principiul, pe care ar merge legea, ca ne place au ba, asta e legea si asa arata ea azi. Asa incat, ce relevanta poate avea scopul urmarot de ea, atata timp cat nu schimba nimic pentru dv.?...

Vorbiti cu fiul dv. Pe mine m-ar deranja, ca fiica.
Succes!
Este normal ca legea sa urmareasca interesul general al societatii si nu poate fi pe placul fiecaruia. In acest caz nu-mi dau seama ce ar apara. Aici toate cele trei parti implicate stiu adevarul dar nu cunosc modalitatea de rezolvare, de intrare in normalitate. Dincolo de interesul meu personal, gasesc absurd sa nu existe o cale de restabilire legala a unui adevar.
Bineinteles ca am discutat acest aspect si nu sunt alte pareri.

Data post: Miercuri, 18 Martie 2009, 18:11
Subiect: RE: anulare paternitate

Si inca un aspect care ma face sa consider ca anumite legi sunt gandite si date tot in spiritul societatii de dinainte de 1989: libertatrea persoanei de a dispune impartirea propriei averi dupa bunul plac (inatacabilitatea unui testament).
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Domnule, modalitate de rezolvare este, asa cum v-am mai spus, doar ca nu tine de dv.
Tine de fiul dv. V-am spus sa vorbiti cu el...
Consider ca este singurul care are o sansa, asa cum am mai aratat.

Interesul de aici este de a apara o situatie de fapt care a continuat indeajuns in timp, a produs anumite efecte juridice si nu a fost atacata intr-o perioada considerata rezonabila, prin urmare nu are rost ca, dupa acea perioada, un tata sa-si priveze copilul de aceasta relatie, cel putin legal.
Exista si alte situatii de fapt menite sa apere copiii ca urmare a unor situatii de fapt existente, de exemplu majorul poate fi adoptat de persoana care l-a crescut in fapt, cel care intretine un copil ai carui parinti sunt decedati e obligat sa-l creasca in continuare etc.
E normal sa se stabileasca prin legi unele consecinte juridice despre ce se intampla cand o stare de fapt continua o perioada de timp... pentru protectia unor categorii de oameni.
Cam asta, pe scurt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)
Paternitate iriza iriza am o fetita de 4 ani nascuta in afara casatoriei.tatal a recunoscut o(e trecut pe certif de nastere)in tot acest timp nu m a ajutat cu nimic.poate sa ceara ... (vezi toată discuția)