avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modalitãti legale de actionare a unui patron de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modalitãti legale de actionare a unui patron de firmã de pazã în cazul în care obligã salariatii sã lucreze la un program de 12/24

Bună seara.Lucrez ca angajat pentru o firmă de pază privată și ocup funcția de agent securitate.Efectuez pe lună 240 de oreși în ture de noaptea până în prezent la un program de două ture de zi a 12 ore urmat de un reapos de 24 de ore șî apoi 2 ture de 12 ore de noaptea urmate de două zile libere.Acuma conducerea firmei a dispus schimbarea programului de lucru cu 24 de ore innainte de a se aplica la un program la un program de 12/24 invocând ilegalitatea repaosului de 12 ore între ture
Menționez că am un contract de muncă pe o durată normată de 8 ore/40 de ore pe săptămână și patronul firmei susține că ne plătește cu 3 ron/ora, bani net.Pe 240 de ore luna trecută am primit 720 RON net și am efectuat 10 ture de 12 ore(19-07) de noaptea.
Am fost plătit corect pentru orele lucrate?Eu suspectez că am fost furat.
Există vreo modalitate prin care patronul să mă concedieze dacă în urma anunțării acestuia în scris și verbal refuz să lucrez mai mult de numărul de ore prevăzut în contractul de muncă, adică 8 ore/zi 40 de ore săptămânal și 2 zile consecutive libere?
În data de 5.09 împlinesc un an de când sunt angajatul acestai firmei, deci beneficiez de concediu de odihnă pe care doresc să îl iau integral, adică 21 de zile.Ar fi vre-un temei legal prin care patronul să îmi respingă cererea de concediu chiar dacă îmi anunț intenția de a intra în concediu(sub forma unei cerei scrise) cu 5 zile lucrătoare înnainte?
În cazul în care am avut o înțelegere verbală cu patronul firmei din care a rezultat o mărire de salar cu 100 de lei ca să renunț la demisia mea iar acuma acesta de 4 luni o încalcă, adică nu îmi mai dă acești bani, această înțelegere are sau nu valoare contractuală, chiar dacă nu am semnat nici un act și cum aș putea obține dinnou acest drept?
În ce caz se consideră detașare de la locul de muncă, deoarece eu inițial am fost angajat pentru a efectua serviciul de pază la unul din obiectivele din Cluj de exemplu iar de 4 luni am fost mutat(nu disciplinar) la un obiectiv din comuna Mihai Viteazu.în cest caz se consideră sau nu detașare de la locul de muncă și tot o dată când activitatea se va încheia în acest punct de lucru(este vorba de un șantier) patronul este obligat să mă repună în funcție în postul de unde am fost mutat?Dacă da și refuză atunci cum pot să îl oblig legal să facă acest lucru?
Mulțumesc anticipat de răspunsurile voastre
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 1 August 2013
Controlul aplicarii unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege, se efectueaza de catre Inspectoratul Teritorial de Munca si/sau Inspectia Muncii.

Prin urmare, puteti sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca si/sau Inspectia Muncii.
Modalitati de transmitere a sesizarii/petitiei catre Inspectoratul Teritorial de Munca
- Prin e-mail la adresa ITM-ului
- Prin prezentarea la registratura inspectoratului
- Prin posta: de exemplu, scrisoare recomandata cu confirmare de primire
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modul de sancționare a unui salariat în cazul refuzului de a lucra la un program de 12/24 andreimorovan andreimorovan Ce măsuri poate dispune patronul în cazul în care un salariat refuză să intre deservici în cazul stailirii cu 24 de ore înnainte a unui program de 12/24 ... (vezi toată discuția)
Câți bani ar trebui să primesc? Constantin Radu Constantin Radu Ce salariu primesc in mana la sfarsitul lunii la un program de lucru de 24 de ore lucru si 48 de ore liber in sectorul securitate si paza...si ce sporuri ... (vezi toată discuția)
Calcularea corectã a salariului net pentru o firmã de pazã andreimorovan andreimorovan Bună ziua. Am următoarea nelămurire referitor la modul cum am fost salarizat luna trecută de firma de pază pentru care lucrez în prezent. Am efectuat ... (vezi toată discuția)