avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuz acord pentru pasaport minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuz acord pentru pasaport minor

buna ziua, cum se poate da in judecata un parinte, care nu e de acord cu plecarea din tara ( in vacante) a mamei cu fetita, si nici cu emiterea pasaportului?
nu au fost casatoriti, fetita poarta numele lui
multumesc
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
george12345, utilizator
Cel mai recent răspuns: george12345 , utilizator 11:28, 9 August 2013
Parintele care este refuzat poate cere in instanta substituirea semnaturii, daca dovedeste refuzul nejustificat al celuilalt parinte.
Cu timpul, acest refuz va putea fi folosit pentru a dovedi reauavointa a acelui parinte si satisfacerea propriului interes in fata interesului major al minorului.
Mama minorei va formula o actiune in contradictoriu cu autoritatea tutelara si parat ( tatal minorei), actiune pe calea careia va solicita pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca acordul tatalui cu privire la deplasarea minorei in strainatate pe perioada vacantelor, pana la majorat.
Reclamanta va trebui sa probeze refuzul nejustificat al partatui.
va multumesc. o ultima intrebare: actiunea in instanta incununtata de succes, duce si la eliberarea pasaportului minorei (pasaportukl actual intre timp a expirat), fara a mai fi prezenta obligatorie a paratului la serviciul pasapoarte?
Cereti suplinirea acordului si pt pasaport si pt iesirea din tara.
Legea nu distinge, prin urmare opinia mea este ca nu se impune sa solicitati suplinirea acordului pentru eliberarea pasaportului, ci numai pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca acordul tatalui, asa cum am aratat mai sus, pentru ca in temeiul acestei hotarari veti putea obtine eliberarea pasaportului pentru minora.
In plus practica in materie este in acelasi sens:
[ link extern ] /
Norme metodologice de aplicare a Legii 248/2005
Art. 7
(1) Cererile care privesc eliberarea unui paşaport simplu pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani se formulează de către:
............................................................
d) părintele în favoarea căruia s-a pronunţat o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte;
............................................................
(2) Cererile formulate de persoanele prevăzute la alin. (1) se depun însoţite de următoarele documente:
............................................................
d) hotărâre judecătorească prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte, rămasă definitivă şi irevocabilă, în original şi în fotocopie, numai pentru cererile formulate de părintele prevăzut la alin. (1) lit. d) ori pentru cele formulate de persoana împuternicită de către acesta potrivit alin. (1) lit. h);
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Pot iesi din tara cu copilul? virgo19 virgo19 Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie, pentru ca vreau sa fiu sigura... Am o fetita de 1 an si 9 luni, si sunt despartita de tatal ei. Nu am ... (vezi toată discuția)
Fosta sotie nu-mi da declaratie notariala sa pot pleca cu minorul in vacanta. laurentiu1974 laurentiu1974 Buna ziua, Vrea sa plec cu baiatul in vacanta si fosta sotie nu vrea sa-mi dea declaratie notariala si imputernicire sa pot merge cu minorul in vacanta.Pot ... (vezi toată discuția)
Trecerea frontierei alexa_sidorencu alexa_sidorencu Am o curiozitate,am vazut procese in care s-a admis domiciliul copilului la o adresa din afara tarii,autoritate parinteasca exercitata in comun,cum poate ... (vezi toată discuția)