avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fereastra lumina si aerisire pe calcan (ce fel de?)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fereastra lumina si aerisire pe calcan (ce fel de?)

Salutare tuturor,

Doresc sa-mi deschid un gol de fereastra pe calcan la o baie care nu are fereastra la etajul casei mele. Golul de fereastra nu poate fi facut decat in calcanul casei mele care este pe limita de hotar cu curtea vecinului (probabil neimportant dpdv al legii: curtea vecinului este parasita, contine o casa nelocuita si cam ruinata si are gard de joasa inaltime care permite vederea in curte din strada fara probleme).

Doresc sa-mi fac o fereastra de lumina si aerisire.

Urmeaza cateva articole de lege: [ link extern ]

Art. 616

Fereastra de lumină

Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.


Din articolul expus mai sus eu inteleg ca servitutea de lumina nu are limita de distanta. Articolul 615 intitulat "Distanţa minimă pentru fereastra de vedere" (la care face trimitere art 616) se refera strict la servitutea de vedere ([ link extern ] )
impunand anumite retrageri. Mergand pe principiul ca daca un lucru nu este interzis de lege in mod expres, atunci acel lucru este permis, interpretarea mea este ca servitutiile de aerisre, miros, zgomot, cai verzi pe pereti sunt permise fara restrictii.

Cu alte cuvinte, concluzia la care am ajuns este ca pot face o fereastra de lumina care sa basculeze in plan vertical (deschidere "oscilo") pentru a fi utila si la aerisirea baii de la etaj, lucru f. important pt o baie.

M-am consultat cu un notar si el a avut urmatoarele obiectii pentru care zicel el ca s-ar impune acordul vecinului:


"Daca cei care dau autorizatia si/sau vecinul fac o interpretare restrictiva a textului de lege, reiese ca fereastra poate fi doar fixa, intrucat pentru asigurarea luminii nu este catusi de putin necesar ca fereastra sa se deschida, iar Codul civil nu pomeneste nimic de aerisire.
In plus, faptul ca fereastra se deschide, creeaza, teoretic, posibilitatea de a vedea / privi pe proprietatea vecinului, chiar daca un pic mai greu."


"deschiderea unei ferestre de lumina conform art. 616 este o exceptie de la regula ca nu se pot face deschideri catre proprietatea vecinului decat in conditiile art. 615 Cod civil, iar exceptiile sunt de stricta interpretare, potrivit principiilor de interpretare a legii.
Oricum, ai nevoie de acordul vecinului pentru a practica deschiderea in zid, conform art. 614 Cod Civil."


Acum intrebarile:

1) Care este diferenta dintre o fereastra de lumina si una de vedere? Multa lume vorbeste dar nimeni nu specifica clar care-s diferentele la modul clar. Sticla mata e totuna cu sticla sabalta (translucida, cu modele in relief)? Dimensiunea... conteaza? :)
2) Ce parere aveti despre interpretarea notatului: deschiderea oscilo (pe verticala, balamalele in partea de jos a ferestrei) incalca sevitutea de vedere (daca te urci pe veceu sau pe un scaun si te zgaiesti prin crapatura pe unde se deschide fereastra sa zicem)?
3) Cum e cu servitutea de aerisire? Notarul zice ca daca nu e pomenita in lege atunci nu e permisa fereastra cu deschidere de nici un fel. Eu zic ca daca nu e pomenita, e permisa (prin deschidere rabatanta sau in ultima instanta printr-un ventilator intr-o dechidere gen gaura de hota).
4) Art 614 intitulat "Fereastra sau deschiderea în zidul comun" ([ link extern ] )
despre care vorbeste notarul se refera la deschiderea in zid comun. Mi se aplica si mie prevederile lui avand in vedere ca zidul (calcanul) nu e comun ci este strict al meu (zidul casei mele)?

Multumesc anticipat pentru eventuale opinii.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
dcgdcgdcg, utilizator
Dar de ce ati ajuns la notar? sa dati o gaura in zid? Eu as incerca mai repede sa obtin acordul proprietarului. Pe de alta parte daca este parasita probabil ca nu va sesiza nimeni fereastra respectiva. Puteti rezolva si altfel: pentru lumina faceti o fereastra mata fara deschidere iar pentru aerisire puneti un ventilator. In cel mai rau caz, daca se sesizeaza vecinul incercati sa ajungeti la o intelegere sau reveniti la situatia anterioara.
Buna seara,

E prea mult spus "am ajuns la notar". Am sunat un notar cu care sunt in relatii cordiale si i-am expus problema telefonic. Mi-a spus ca nu e in tema dar o sa cerceteze "speta" si ulterior am dezbatut cu el problema pe email. Mi-a fost mai usor decat sa contactez proprietarul vecin (cu care sunt in relatii bune) dar am sentimentul ca daca-l sun, acestuia o sa-i fie mai usor sa ma refuze din precautie decat sa vina la fata locului, sa studieze problema impreuna cu mine si pe urma sa mergem la un notar pentru un acord scris. In plus, preferam sa stiu cu claritate ce este legal si ce nu inainte sa vorbesc cu dansul.

Multumesc pt sugestie, dar as fi preferat solutia mai eleganta, ventilatorul ala mi se pare oarecum "overkill".
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geam pe zidul comun cu proprietatea mea valipopa valipopa Unul din vecinii mei, are spatele casei hotar cu terenul meu. Zilele trecute ma trezesc cu o gaura in perete si un muncitor care se uita la mine... Conform ... (vezi toată discuția)
Geam catre gradina vecinului mihu78 mihu78 buna ziua. as vrea sa stiu daca legal am dreptul sa fac un geam, la o constructie noua, care da spre gradina vecinului, nu spre curtea lui? constructia e cu ... (vezi toată discuția)