avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Intrebare - masina vanduta dar inmatriculata in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Intrebare - masina vanduta dar inmatriculata in continuare pe numele meu

buna ziua! pe 11 noiembrie 2012 am vandut o masina unei persoane care nu a trecut-o pe numele sau in termen de 30 zile, cum prevede legea, apoi a intrat in vigoare acea taxa de mediu care era foarte mare si a refuzat sa o mai inscrie, ce pot face acum? el circula in continuare cu masina care este tot pe numele meu, am vrut s-o radiez dar cei de la politie mi-au spus ca trebuie sa duc numerele si certificatul de inmatriculare dar sunt la noul proprietar
Cel mai recent răspuns: marya24 , utilizator 21:46, 2 August 2013
Puteti formula o actiune in instanta intemeiata pe obligatia de a face prin care sa solicitati obligarea cumparatorului la radierea si inmatricularea autoturismului pe numele sau.
am facut o sesizare la politie unde a fost chemat si noul proprietar care si-a luat angajamentul ca in cal mai scurt timp va rezolva problema, insa au trecut 2 luni de atunci si nu a mai dat nici un semn, in plus eu mi-am pierdut niste drepuri, am pierdut ajutorul de incalzire pe perioada iernii, pentru ca intre timp eu mi-am cumparat o alta masina si acum figurez in evidentele de la primarie cu 2 masini, sunt student si aveam o bursa sociala pe care de asemenea am pierdut-o din acelasi motiv, platesc impozitul si pentru masina lui.
pot cere acelei persoane sa-mi plateasca pierderile?
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
marya24, utilizator
Aveti doua variante.

Varianta 1, cea mai omenoasa, il informati pe cumparator (care avea obligatia sa fie informat despre procedura de transcriere in momentul in care s-a decis sa isi achzitioneze un autovehicul, inclusiv despre timbrul de mediu) sa transcrie masina in termen de 5 zile, in caz contrar veti apela la varianta nr. 2.

In varianta 2, notificati serviciul politie rutiera ca persoana respectiva nu a efectuat operatiunea de transcriere in termenul prevazut de lege (30 de zile) impiedicandu-va sa respectati prevederile OUG195/2002 si punandu-va in situatia a fi sanctionat conf. Art. 102/1/4.

Art.11. - (1) Proprietarii de vehicule sau deţinătorii mandataţi ai acestora sunt obligaţi să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulaţie, conform prevederilor legale.
(10) Proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să solicite autorităţii competente înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.

Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
t) deţinătorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, în conformitate cu prevederile legale;
r) vehiculul nu a fost radiat din circulaţie în cazurile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă;

Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
4. neefectuarea radierii vehiculelor din evidenţă, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;

Apoi asteptati rezultatul, ori cumparatorul va aduce masina inapoi cu intetntia sa vi-o restituie deoarece nu are bani sa achite timbrul de mediu, bineinteles ca puteti solicita si o taxa de restituire si una de utilizare pe perioada de la vanzare pana la restituire, ori politia ii va solicita predarea certificatului de inmatriculare urmand sa il restituie dupa intrarea in legalitate.

in ambele variante, nu aveti decat de castigat.;)
proprietarul mi-a spus ca eu nu am decat sa radiez masina ca el nu o inscrie, dar refuza sa-mi dea nr. si certificatul de inmatriculare, iar cei de la politie mi-au spus ca ei nu pot lua nici o masura atat timp cat nu au gasit masina in circulatie, iar cand am anuntat ca proprietarul a iesit in circulatie au refuzat sa vina motivand diverse lucruri, mentionez ca proprietarul este din acelasi sat cu parintii mei,
Aplicati varianta 2 si obtineti un raspuns scris de la politie cu care va duceti la fisc si scoateti masina de la impozite.

Alte discuții în legătură

Radierea unui autoturism din circulatie - conditii, documente necesare Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Accesand link-ul de mai jos puteti citi articolul \"Cum se radiaza un autoturism - Ghid practic\", articol scris de redactorul Avocatnet.ro Roxana ... (vezi toată discuția)
Se poate radia o masina de mine in urmatorul caz? silesax silesax este posibila radierea unei masini pe care am cumparato (un aro cu motor de bv) cu acte in regula dar careia nu vreau sa duc actele pina la capat de catre ... (vezi toată discuția)
Contract comodat auto + certificat fiscal ? trafyctz trafyctz Buna ziua, intentionez sa vand o masina inmatriculata inainte de 2006, deci, cu taxa de timbru neplatita iar pentru a evita platirea taxei cel care o cumpara ... (vezi toată discuția)