avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru un dictionar
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru un dictionar

Buna seara,
As dori sa public un dictionar bilingv (ro- si o limba mai rara, dar este unul specializat care pentru moment nu exista). As dori sa stiu daca drepturile de autor imi vor reveni sau ba? Tinand cont ca eu am muncit si pe parcursul lucrarii am tradus din mai multe dictionare straine care erau in eng si fr pentru a crea varianta mai rara. Cum se va considera opera mea?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 00:50, 5 August 2013
se va considera ca va apartine. nu inteleg intrebarea, fiti mai explicit
Citeam pe site-ul unei edituri ca:
dvs declarati ca toate drepturile de autor va apartin (adica - nu am copiat din alte surse fragmente, etc) iar daca am copiat sa indic sursa. In cazul meu nu se poate numi copiere, intrucat este traducere din mai multe surse pentru a obtine ceea ce nu exista pe piata, nu?
Pentru ce ati tradus cuvant cu cuvant drepturile de autor apartin cui a publicat originalul pe care l-ati tradus. Daca doar v-ati informat stiintific si ati redat informatia in cuvintele proprii (nu traduse) atunci aveti drepturi de autor dvs. insuva.
E cu dus si intors chestia "redare prin cuvintele proprii" - eu pot sa redau cat mai succint informatia, astfel incat pentru cineva pare a traducere, sau probabil se stie ca toti avem stiluri diferite de a traduce/ne exprima.
Acolo unde ati preluat mot-a-mot din alt dictionar, chiar si tradus, sunteti obligat sa indicati sursa la nota de subsol. Daca ati facut o interpretare proprie sau ati schimbat frazele, va apartin cuvintele.

Alte discuții în legătură

Plagiat lucrare de disertatie nastaseanamaria nastaseanamaria Buna ziua. Ieri trebuia sa-mi sustin lucrarea de disertatie. In schimb, fara a exista o lista initiala cu persoanele care sunt respinse pe motiv de plagiat, ... (vezi toată discuția)
Traducere articole engleza -> romana si repostarea acestora Cristi107 Cristi107 Buna ziua, Am citit legea nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe insa tot nu m-am ales cu un raspuns clar, asa ca as vrea ... (vezi toată discuția)
Am facut o lucrare de licenta si e plagiata 16% elenasimona85 elenasimona85 am facut o lucrare de licenta si e plagiata 16%, cum pot sa repar greseala ,legile existand pe internet si fiind sursa mea de scriere astept raspuns cat mai ... (vezi toată discuția)