avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C.I.M vs R.I
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C.I.M vs R.I

Intr-un contract individual de munca se regaseste ca ,programul de lucru este de 40/ore /saptamina cu repaus de 2 zile cu incepere de la ora 08.00 si terminare la ora 16. 00
In regulamentul intern se regaseste acelasi program de 40 de ore /saptamina dar se modifica programul inepere de la ora 08.00 dar se terminare la ora 17.00 ,apare aceasta modificare intucat s-a inserat o anexa in care apare 12.00--13.00 pauza de masa.
Intrebarea este ,era obligata firma sa faca un act aditional in cest sens de modificare si in CIM asa cum prevede legislatia ?
Daca da care ar fi procedura de a anula acest ROI si pasi ce trebuisc parcursi din punctul dumneavoastra de vedere?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 6 August 2013
1. Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului , se dispune in art.117 C.mun.

In privinta stabilirii programului de munca si a modului de repartizare a acestuia pe zile angajatorul nu are decat obligatia de a aduce aceste chestiuni la cunostinta salariatilor si de a-l afisa la sediul sau.

2. Art. 245 din Codul Muncii reglementeaza controlul legalităţii regulamentului intern. Astfel:
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).

Art. 245 C.mun. instituie posibilitatea, iar nu obligatia salariatului de a sesiza pe angajator cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
In cazul in care nu mai sunt angajat al acestei societati,cum demontrez eu ca acest ROI a fost un abuz?
Nu prea mai aveti cum sa demonstrati. Actiunea dvs ar fi respinsa de instanta de judecata ca fiind prescrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul de lucru altul decat cel prevazut in cim si in roi law99 law99 CIM program 40 de ore /saptamina max 48 cu ore suplimentare de la 08.00--16.00 ROiprogram 40 de ore /saptamina max 48 cu ore suplimentare de la ... (vezi toată discuția)
Modificarea cim prin roi FRD FRD Se poate modifica un CIM daca este prevazut programul de lucru dupa cum urmeaza:8ore/zi 40 /saptamina cu 2 zile de repaus de regula sambata si ... (vezi toată discuția)
Roi cu 2 programe de lucru FRD FRD Buna ziua .Un angajator intocmeste 2 ROI datate ,stampilate si semnate de catre administratorul societatii dupa cum urmeaza: 1. data 02.02.2014 , programul de ... (vezi toată discuția)