avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspunderea patrimoniala a angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspunderea patrimoniala a angajatorului

Avand in vedere Codul Muncii, si anume:
Art. 253
(1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.

Intrebari:
1 - Avand in vedere acest articol, sub ce forma se incepe o discutie despre despagubire?
Se face o cerere catre angajator, sau cum? Ca sa nu intru cumva la santaj.
2 - Fraza "în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale" la ce se refera? Trebuia sa existe contract de raspundere civila? Sau contractul individual de munca este de ajuns?
Cel mai recent răspuns: sake , utilizator 11:26, 7 August 2013
dar ce fel de prejudiciu ati suferit din culpa angajatorului _
Art.1350 C.civ . - Răspunderea contractuală
(1) Orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.
(2) Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.
(3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părţi nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile

În literatura de specialitate, răspunderea civilă contractuală este definită ca fiind obligaţia debitorului de a repara pecuniar prejudiciul cauzat creditorului său prin neexecutarea, executarea necorespunzătoare ori cu întârziere a obligaţiilor născute dintr-un contract valabil încheiat. în toate celelalte cazuri, ori de câte ori se cauzează un prejudiciu altei persoane în afara unei legături contractuale, se va angaja răspunderea civilă extra-contractuală sau delictuală. Reţinem din această definiţie care constituie chintesenţa concepţiei tradiţionale asupra răspunderii, că:

a) răspunderea contractuală este urmarea obligaţiei generale de a răspunde pentru prejudiciile cauzate unei alte persoane - dacă prejudiciul este cauzat partenerului contractual şi el este urmarea neexecutării contractuale, avem de a face cu o răspundere contractuală (în actualul cod, această obligaţie este reglementată expres de art. 1518 alin. (1) noul cod civil care prevede că debitorul răspunde personal de îndeplinirea obligaţiilor sale şi mai ales de art. 1350 alin. (1) noul Cod Civil care prevede că „Orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat”);

b) răspunderea contractuală are drept scop repararea pecuniară a prejudiciilor cauzate prin neexecutarea contractului. Prin urmare, ea ar trebui să excludă alte mijloace pe care creditorul le are la îndemână pentru a vedea obligaţiile sale executate sau pentru a le putea considera executate. De aceea, când vorbim de executarea silită în natură sau de rezoluţiune, nu ne aflăm în prezenţa unei răspunderi contractuale ci, astfel cum vom vedea, a altor remedii pentru neexecutarea contractului;

c) răspunderea contractuală este urmarea neexecutării obligaţiilor contractuale — este vorba de orice expresie a neexecutării: de la executare cu întârziere, neexecutare totală sau parţială şi până la executarea defectuoasă. Răspunderea contractuală serveşte în toate aceste cazuri la repararea prejudiciului cauzat prin aceste forme de neexecutare prin intermediul daunelor-interese (executării prin echivalent), fară a acoperi celelalte mijloace pe care creditorul le are la dispoziţie pentru a obţine executarea obligaţiilor sale (de exemplu, executarea silită în natură sau rezoluţiunea contractului pentru neexecutare).

Detalii: [ link extern ]
@ prodiamant : Sunt cercetat disciplinar, pentru ca seful nu ma inghite si m-a sapat sistematic ca sa nu-i iau locul. Unii colegi au fost constransi sa semneze procese verbale impotriva mea. Am sa demontez toate afirmatiile din procesele verbale. Prejudiciu moral.

@ freeelis : Multumesc, apreciez, dar pe mine ma intereseaza cum cer despagubirile. Le fac cerere in scris ca doresc despagubiri?
Fiindca conform textului:
"(1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente."
..reiese ca pot primi despagubirile intr-o prima faza, fara sa ajungem in proces.
Ma intereseaza cum ma adresez pentru aceste despagubiri, direct la angajator.
In scris, fac cerere?
N-as vrea sa ma trezesc ca intru la santaj, desi din lege, observ ca e dreptul meu sa le cer despagubiri.

Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
sake, utilizator
Va adresati direct angajatorului. In adresa mentionati toate aspectele care din punctul dvs de vedere constituie fapte care v-au cauzat un prejudiciu moral/material, iar in final ii solicitati sa va achite o suma de bani ca despagubiri.
Multumesc pentru promptitudine, o zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale concediere neleg dumitru2000 dumitru2000 Avem un angajat concediat ilegal (s-a anulat decizia de concediere in instanta irevoc) La aflarea vestii ca a fost concediat angajatul a suferit un ... (vezi toată discuția)
Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie-concluzii- rodica_post rodica_post RASPUNDEREA CIVILA DELICTUALA PENTRU FAPTA PROPRIE Concluzii In jurisprudenta acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din ... (vezi toată discuția)
Cum acționez- viciu de constructie gesiana gesiana O firmă mi-a construit o hală la o săptămînă după finalizare o furtună mi-a distrus o parte din acoperiș cum acționez în instanță constructorul ... (vezi toată discuția)