avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie intre frati

Buna ziua. Vreau sa cumpar un imobil de la fratele meu (imobil pe care fratele l-a dobandit prin donatie de la parintii nostri, suntem 2 frati). Fratele este casatorit si are copii minori. In situatia in care el face donatie catre mine cine poate ataca donatia? Sau poate fii atacata? Sau putem anula donatia facuta initial de parinti, sa li se transfere lor dreptul de proprietate si apoi ei sa-mi lase bunul prin testament, cu acordul fratelui. Sau ce alta modalitate mai sigura imi recomandati? Poate o promisiune de vanzare-cumparare, dar nu stiu exact ce presupune asta.Mentionez ca nu as dori ca imobilul sa figureze, deocamdata pe numele meu, eventual pe al parintilor, sau pe al fratelui in contiunuare (vreo 2-3 ani). Multumesc
Ati mentionat ca vrei sa il cumparati, nu ca vreti sa vi-l doneze!
In conditiile actuale (dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil) conditiile de revocare a donatiei pentru ingratitudine sunt foarte restrictive, asadar nu cred ca e problema. Daca aveti incredere in frate... lasati bunul pe numele lui. Vi-l poate dona oricand... dar si acum. Probabil sunteti casatorit si va feriti sa dobanditi bunuri in timpul casatoriei. dar.. bunurile dobandite prin donatie sunt bunuri proprii... asadar chiar si daca vi-l doneaza acum nu va fi bun comun. Numai daca il cumparati va fi bun comun. Daca aveti insa alte probleme.. de genul ca sunteti urmarit de creditor.. avei popriere pe conturi.. si chestii de genul asta... poate ca intr-adevar ar fi bine sa mai asteptati!
Mostenitorii rezervatari pot ataca donatia daca le-a fost incalcata rezerva succesorala, donatia este un act irevocabil, cu exceptia prevazuta de lege (donaţia încheiată între soţi care poate fi revocată, însă numai în timpul căsătoriei). Ar mai fi exceptia pentru ingratitudine si exceptia nou nascutului ( daca persoanei fara copii la data efectuarii donatiei i se naste un copil).
Donatia parintilor catre fratele dvs. a fost facuta cu acordul dvs.? Sau nu aveati dreptul la mostenire?
Situatia este cam intortocheata, ca sa zic asa.
Parintii doneaza unuia dintre copii un imobil, donatarul (fratele) este casatorit, are copii si vrea sa doneze imobilul donat de parinti fratelui care avea dreptul la 1/2 din imobil prin mostenire! De ce nu v-au donat parintii direct dvs.?:hm:
Care ar fi motivele pentru care fratele nu ar lasa mostenire proprietatea copiilor lui care sunt minori in acest moment? Vrea sa ii dezmosteneasca? Chiar nu vad rostul acestor "tranzactii" dar nu judecam pe nimeni aici.
Ca sa nu fie atacata donatia, cea mai "legala" cale ar fi ca fratele sa "vanda" unei persoane care nu are legatura cu familia iar dvs. sa "cumparati" de la persoana respectiva.
Domnule Cyan, userul nu a dorit sa aiba nimic pe numele sau pentru o anumita perioada de timp...probabil din motive la care ne putem gandi cu totii...asa s-a ajuns la astfel de tranzactii...
Situatia sta cam asa. Suntem 2 frati. Parintii au cumparat un apartament pe numele lor, in care am locuit eu si fratele meu. Intre timp fratele s-a casatorit iar mie mi-au cumparat un alt apartament ,noul apartament l-au pus pe numele meu (contract de vanzare cumparare), deci bun propriu dobandit inainte de casatorie. Datorita faptului ca mie mi-au cumparat apartament, fratelui meu i-au facut donatie primul apartament, eu nu am semnat nimic la donatie, dar nici nu am nici o pretentie. Acum fratele vrea sa se mute intr-un apartament mai spatios, iar eu intre timp m-am casatorit si vrea sa cumpar un apartament pt copilul meu. Avand in vedere faptul ca el vrea sa vanda apartamentul as vrea sa il dobandesc eu (nu se pune problema ca nu as vrea sa fie bun comun), dar as vrea sa nu platesc taxe. Si nu as vrea sa apara pe numele nostru pt ca asta ne-ar priva de niste bani care noua ne intra lunar si nu vrem sa ii pierdem. Care e calea cea mai simpla? as amana putin donatia sau alta tranzactie dar parca totusi nu am chiar asa mare incredere in frate, eu ii dau banii si daca nu am ceva act de mana....nu se stie niciodata ce se poate intampla...

Alte discuții în legătură

Propietar la 17 ani femeie40 femeie40 buna ziua. am si eu o intrebare. am 40 ani sunt casatorita si am 2 baieti 17 si 3 ani jumate. as dori sa vand ce avem acum si partea mea sa o cedez copilului ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament hellena_21 hellena_21 Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa lamuresc urmatoarea situatie: Parintii mei doresc sa imi lase mostenire un apartament. Fratele meu a fost de acord sa ... (vezi toată discuția)
Donator de bani pentru vanzare cumparare iliescuelena iliescuelena Buna ziua, parintii mei detin impreuna un apartament .vor sa faca act de vanzare cumparare catre mine si fratele meu , dar eu sunt casatorita astfel ca ei nu ... (vezi toată discuția)