avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit DECLARATIE PENTRU IMPOZIT
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

DECLARATIE PENTRU IMPOZIT

Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca pentru impozitarea globala trebuie declarate dobanzile la depozite in lei si euro. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 10:47, 27 Martie 2009
1.Nu se mai numeste impozit pe venitul global, ci impozit pe venit.:)
2.Potrivit NORMELOR METODOLOGICE din 22 ianuarie 2004 (*actualizate*) de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal:
"Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri -adica BANCA - la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire. In situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat se efectueaza la momentul platii dobanzii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile. "

Asadar, nu declarati dvs. dobanzile si nu platiti dvs. impozitul pe dobanzi, platitorul este banca.

Ca o completare la cele postate mai sus de catre doamna avocat Florentina a...

Codul fiscal:
Art. 41. - Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
d) venituri din investiţii, definite conform art. 65;

Art. 65. - (1) Veniturile din investiţii cuprind:
b) venituri impozabile din dobânzi;

Art. 83. (2) Declaraţia privind venitul realizat se completează şi pentru câştigul net anual/pierderea netă anuală, generată de:
a) tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise;
b) operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen.
(3) Nu se depun declaraţii privind venitul realizat, pentru următoarele categorii de venituri:
c) venituri din investiţii, cu excepţia celor prevăzute la alin. (2), precum şi venituri din premii şi din jocuri de noroc, a căror impunere este finală;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce modificări sunt în 2018 în privința impozitului pe dobânzile bancare? Benafflek Benafflek Buna ziua! Am citit pe internet ca daca ai un depozit la banca, plata impozitului pe dobanda nu se mai retine de catre banca, ci va trabui sa mergi personal la ... (vezi toată discuția)
Dobanda cont bancar cateldestept cateldestept O societate are contul curent la banca si un depozit bancar. Dobanzile sunt considerate venituri din investitii si se impoziteaza cu 16% ? (vezi toată discuția)
Impozit venituri din dobanzi patipatason patipatason buna ziua o microintreprindere care a facut un depozit pe 3 luni cum impoziteaza dobanda primita (am inteles ca banca nu retine impozit la depozite deoarece ... (vezi toată discuția)