avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament cu legatar universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament cu legatar universal

Buna ziua am si eu o intrebare pentru care va multumesc anticipat pentru raspuns.In 1997 vara mea care a fost legatar universal in testamentul lasat de tatal meu unde era stipulat si ca are o fiica , m-a chemat pentru succesiune dupa acesta .Eu acolo am spus ca testamentul este un fals si ne-am dus in instanta.La un moment dat datorita faptului ca nu mai aveam bani am cazut de acord sa facem o tranzactie in care ea a dobandit toate bunurile tatalui meu reprezentand terenuri,casa la tara ,loc de veci,etc. fiind de acord sa imi lase mie in totalitate apartamentul din Bucuresti.Acum au mai aparut dupa mama 2 ha de pamant si 1/3 dintr-o casa de la tara .trebuie sa impart si aceste lucruri cu ea?
Specific ca mama a decedat prima si nu am dezbatut succesiunea cu tatal meu.ulterior a murit si tatal meu lasand acel testament.Are drept in continuare?
Multumesc din nou pentru amabilitatea Dumneavoastra de a-mi oferi sfaturi pertinente in conformitate cu legea.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
slivneanu2001, utilizator
Daca cele 2 ha pamant si 1/3 din casa nu au fost dobandite de mama in timpul casatoriei cu tatal dumneavoastra,ci provin din mostenire sau au fost dobandite de aceasta inainte de casatoria cu tatal,atunci nu aveti obligatia sa le impartiti cu verisoara.
Care este motivul pentru care la stabilirea masei succesorale dupa tata nu s-au avut in vederere si bunurile despre care vorbiti?
Depinde si de formularea din testament, adica daca este de genul "toate bunurile care se gasesc in posesia mea" sau "toate bunurile care mi se cuvin".
Aici nu vorbim de bunuri anteriore casatoriei sau din casatorie pentru ca nu este divort. Tatal avea drept de mostenire in urma sotiei, pe bunurile proprii ale acesteia, el ar fi mostenit doar o parte din ele, 3/4 v-ar fi revenit dvs.
In testament scrie asa: toate bunurile mobile si imobile care se vor gasi in patrimoniul meu la data decesului , pamaturile au fost dobandite in timpul casatoriei ,in 1991.
Mama dvs decedand prima II transmite si tatalui dvs in viata la decesul dansului cota parte din bunurile ce II apartineau. Deci acea cota parte transmisa tatalui se Duce catre legatarul universal care va veni prin retransmitere la mostenire.
Deci eu trebuie sa ii dau 1/4 legatarului universal din cele 2 ha de pamant ,asa am inteles.Daca am inteles bine...Nu stiu de ce nu au fost luate in calcul de legatar cele 2 ha ca practic din 1992 se aflau in posesia mamei..probabil a crezut ca are drept numai pe partea tatalui...
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
slivneanu2001, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune GherghinaP GherghinaP Stimati domni avocati, va rog sa-mi spuneti care sunt etapele cronologice ale dezbaterii succesiuni in urmatoarea situatie; Ca unic copil al familiei , am ... (vezi toată discuția)
Retrocedare terenuri tobescu tobescu As avea nevoie de un sfat : mama a decedat in 1990, ea a mostenit toata averea unchiului meu decedat in 1984. La decesul mamei, dupa lege, tatal a mostenit ... (vezi toată discuția)
Testament reciproc sot - sotie voicudamian voicudamian Eu si sotia (amandoi pensionari) ne-am gandit sa ne facem cate un testament pentru a ne proteja de eventualele pretentii dupa decesul unuia din noi. Sotia a ... (vezi toată discuția)