avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Intrebare despre actul constitutiv al societãþii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Intrebare despre actul constitutiv al societãþii

Buna ziua,
Pentru infiintarea unei societăţi, actul constitutiv poate fi întocmit sub semnătură privată? În cazul despre care vorbesc, asociatul împuterniceşte o altă persoană să se ocupe de toate demersurile. Acea persoană poate depune la dosar statutul semnat de asociat, fără vreo altă formalitate?
Mulţumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 21:08, 15 August 2013
Actul constitutiv al societatii si Declaratiile pe proprie raspundere trebuie sa aiba data certa data de catre un avocat. Deci, dupa redactarea acestuia, se merge la un avocat pentru dare de data certa. Cost aproximativ 50-100 lei. Sau apelezi la un notar care face si redactare si autentificare, costuri mai mari, firesc.
Legea 31/90 prevede la art. 5 urmatoarele
(6) Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de fondatori. Forma autentica a actului constitutiv este obligatorie atunci cand:
a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla un imobil;
b) se constituie o societate in nume colectiv sau in comandita simpla;
c) societatea pe actiuni se constituie prin subscriptie publica.
(7) Actul constitutiv dobandeste data certa si prin depunerea la oficiul registrului comertului.


Doar in cazul in care va aflati intr-una din situatiile de mai sus, este obligatorie forma autentica a actului constitutiv.

Pentru inregistrarea la Registrul comertului dosarul de infiintare de catre altcineva, altul decat asociatii/administratorul, acesta trebuie sa fie imputernicit.

Lista completa a documentelor necesare infiintarii unei societati o gasiti aici: [ link extern ]
Actul constitutiv poate sa fie sub semnatura privata. Atentie insa la declaratiile de asociat/administrator si la specimenul de semnatura pe care trebuie sa le dea acestia, dupa caz. Poate fi imputernicita o terta persoana( procura notariala)sa depuna pentru inregistrare actele de infiintare ale societatii.
Multumesc pentru raspunsuri. Mai am, totusi, o mică nelămurire. Pot depune statutul doar sub semnătură privată (vor semna cei doi asociaţi pe el), sau e obligatorie şi prezentarea acestuia la un avocat pentru darea de data certă?
Mulţumesc
Puteti sa depuneti actul constitutiv/statutul sub semnatura privata - adica semnat de cei doi asociati, numai sa aveti restul actelor solicitate pentru inmatriculare in buna regula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act constitutiv sub semnatura privata_srl-d claudia_d claudia_d Buna ziua, Imi poate garanta cineva ca actul constitutiv pentru un SRL-D (sau SRL) poate fi si sub semnatura privata (fara a fi nevoie de vreun notar sau ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma - declaratie la notar Cati L. Cati L. Buna ziua, Daca unul din asociati este din alt oras decat Bucuresti, unde se va infiinta firma, este obligat sa vina la Bucuresti sa dea declaratia la ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv - notariat GABRIELDUMITRIU GABRIELDUMITRIU Pentru infiintarea unei firme actul constitutiv trebuie semnat de un notar? (vezi toată discuția)