avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am o problema - conducere autovehicul sub influenta ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am o problema - conducere autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice

Buna ziua . Am o problema si va rog sa ma ajutati. In data de 10.06.2010 am fost identificat conducand un autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice si mi-a fost suspendat permisul de conducere insa am contestat procesul verbal . Am castigat in prima instanta insa IPJ-ul a facut recurs si la recurs mi-a fost respinsa contestatia pe data de 11.04.2011. Nu am primit nici o hotatrare sau alt inscris precum ca mi-a fost respinsa contestatia iar pe data de 2.05.2011 am fost sunat de cineva de la IPJ , sa merg sa predau permisul intrucat mi s-a respins contestatia . Am mers imediat si am predat P.C. si am intrebat daca beneficiez de reducerea perioadei de suspendare iar cei de la IPJ au spus ca beneficiez de aceasta reducere daca iau testarea . Pe data de 04.05.2011 am sustinut testarea pt reducerea perioadei de suspendare , pe care am luat-o . Nu am condus nici un vehicul pana pe data de 10.07.2011 cand mi-a fost intocmit un dosar penal pt conducea unui autovehicul avand dreptul de a conduce suspendat iar la data de 08.07.2012 am fost trimis in judecata pentru asta . Va rog sa-mi spuneti ce e de facut si la ce sa ma astept in urma acestui proces . Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:12, 9 August 2013

Codul rutier:

Art. 78. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana fara permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori acesta i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Inteleg ca ati condus un autovehicul cand permisul era suspendat.
Cele mi mari sanse le aveti la o condamnare cu suspendare.

Pentru nepredarea in termen de 15 zile de la momentul cand ati predat permisul, a fost cel mai probabil majorata perioada de suspendare cu 30 zile,

Iar art 221, alin 2 din regulament prevede
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;

Deci tu ai avut o suspendare de 4 luni.
Instanta de judecata nu poate aplica amenda administrativa ?
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
MariusS82, utilizator
Care sunt motivele ptr care v-a fost intocmit dosarul penal ptr conducere in perioada suspendarii sau mai precis In ce data ati fost surprins conducand cu permisul suspendat?

Daca ati fost surprins in perioada de 30 de zile scursa de la predarea permisului si pana la data promovarii testului 13/15 intocmirea dosarului penal s-ar justifica prin nerespectarea prevederilor art. 104 din OUG 195 (reducerea la 30 de zile a perioadei de suspendare la cererea titularului permisului de conducere) deoarece acceptarea la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se face conform art. 106 alin. (1) lit. a) - "când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice" si lit. b) - "când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal".

Parerea mea este ca v-a fost intocmit dosar penal ptr ca nu a existat cererea de reducere a perioadei de suspendare la 30 de zile si ati crezut ca daca ati promovat testul 13/15 imediat dupa predarea permisului in vederea suspendarii reducerea se va face automat la 30 de zile iar pana la intrarea in posesie a permisului ati condus masina, probabil dupa trecerea celor 30 de zile.

In acest caz cred ca instanta va putea aplica o amenda administrativa, doar daca situatia a fost altfel atunci este posibil sa nu fie asa de ingaduitoare.

Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de conducere suspendat 90 de zile pentru viteza dumi1981 dumi1981 Bună ziua, Am depășit viteza legala cu 53 km în sector de 50km/ora și mi s a suspendat permis. Am contestat.. Am luat permisul inapoi.. Între timp ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis dupa dosar penal ionicafrancesca ionicafrancesca buna ziua! am condus in ianuarie 2014 cu numerele rosii expirate si mi s a intocmit dosar penal care s a solutionat acum (clasat fara nicio amenda), in ... (vezi toată discuția)
Solutionarea unui accident rutier in care persoana in cauza este vinovata si totodata victima leandrubadica1967 leandrubadica1967 buna seara ,sunt nou pe acest site,as dori si eu o lamurire,acum 2 saptamani am avut un accident cu masina ,am lovit o masina in spate care oprise brusc ... (vezi toată discuția)