avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinarã pentru absenteism
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinarã pentru absenteism

Bună ziua.În cazul unei cercetări disciplinare pentru absenteism(5 nemotivate) ce măsuri poate dispune angajatorul?
1. În cazul în care se dispune desfacerea contractului de muncă pentru fostul „i” (menționez că nu am ami avut abateri disciplinare și nici nu am avut o conduită incompatibilă cu fincția ce o aveam în firmă)atunci angajatorul are vre-un drept ca să nu îmi mai plătească salarul și banii pe concediul de odihnă(am un an și ceva lucrat în firmă și nu mi s-a acordat acest drept;Știu că legea îi obligă să îmi plătească concediul de odihnă la încetarea contractului de muncă) și de asemenea această măsură îmi poate afecta dreptul la indemnizația de șomaj?
Eu am anunțat angajatorul că nu mă mai prezint la servici deoarece mi s-au încălcat mai multe drepturi stipulate în contractul de muncă.
3. Se poate considera încălcarea dreptului la egalitate de șanse și tratament dacă în cazul meu eu am fost convocat la comisia de disciplină pentru absențele anunțate telefonic sub forma obținerii de libere la care am fost făcut „impertinent” de managera firmei(am lucrat 276 de ore luna trecută iar în contract am trecute doar 8 ore/zi 40 ore săptămânal,,deci durata normată de ore am depășit-o cu brio) iar un coleg care are abteri disciplinare zilnice aproape împotriva lui conducerea firmei nu a luat nici o măsură și nu e singurul care este așa din firma asta?X-(
Mulțumesc pentru suportul oferit
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:53, 9 August 2013
Nu exista nicio scuza legala ca daca vi s-au incalcat anumite drepturi , dvs trebuie sa absentati de la locul de munca.

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Incalcarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectie muncii si/sau ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere disciplinara cim ataela1 ataela1 Va rog sa-mi spuneti ,in cazul in care un angajat absenteaza de la lucru ,dupa cate zile de absente se poate incepe cercetarea disciplinara? Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara palcuo palcuo Ce se poate intampla daca nu ma prezint la convocarea societatii in vederea cercetarii disciplinare datorita absenteleor nemotivate? Daca am absente nemotivate ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate adriea2007 adriea2007 Daca un salariat are mai mult de 3 absente nemotivate i se poate desface contractul de munca fara a mai trece prin comisia de disciplina? Cu stima, (vezi toată discuția)