avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Copil cu sindrom Down
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Copil cu sindrom Down

Buna ziua,

Pe 11 iunie s-a nascut fetita mea, care are sindrom Down, precum si malformatii cardiace. Inteleg ca s-ar incadra la gradul 1 de handicap, sau asa ceva. Deocamdata am fost al Protectia Copilului, de unde mi s-a zis sa aduc mai multe acte (ancheta sociala de la primarie, certificat de la medic specialist, etc). Imi puteti spune ce drepturi financiare avem, ca parinti? De la Protectia Copilului mi s-a spus ca, daca sotia ia indemnizatia de 600 de lei, nu mai avem voie la ajutor de handicap, sau asa ceva. Noi deocamdata suntem preocupati de operatia pe care nu se stie daca o vom putea faca in tara, de aceea e esential sa stim la ce bani ne putem astepta. Deocamdata am depus actele pe mine pentru alocatie, care e 200 de lei, iar sotia urmeaza sa depuna actele pentru cei 600 de lei. Nu inteleg logica faptului ca, daca ia indemnizatia care se da pentru orice nastere nu mai are voie la alta suma pentru handicap. As aprecia orice ajutor, informatie sau sfat din partea voastra.

o zi buna tuturor!
Adrian
Buna ziua,

Am reusit sa scot certificatul medical de la un neurolog pediatru cu diagnosticul de sindrom Down, precum si ancheta sociala de la primarie (dupa multe drumuri pe la nenumarate birouri...Kafka e mic copil pe linga statul nostru). Usurat, plin de incredere, ca un cetatean european ce sunt (a se remarca ironia), m-am prezentat la Protectia Copilului de unde mi s-a spus initial ca nu vom avea dreptul la indemnizatie de handicap. Cind le-am explicat ca voi cere oricum, mi s-a spus ca trebuie sa am un certificat de la un psiholog (pe care, spun doamnele de la Protectia Copilului, l-as putea scoate dupa ce are fetita macar 6 luni, pentru ca la virsta ei, de 2 luni, ar fi imposibil sa se vada gradul de dezvoltare) sau sa iau un document NIHA de la cardiologii care au tratat-o, adica de la Tg Mures. Mentionez ca lucrurile astea nu mi s-au spus la prima vizita la ei. Sunt pur si simplu scirbit de statul roman, mai ales de functionarii de jos, de care m-am lovit pina acum. Se pare ca trebuie sa astept cel putin pina suntem programati la Tg Mures, pe 25 septembrie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca inteleg prin ce treceti...Dar dupa ce va mai trece starea de manie - care este una absolut normala, as vrea sa intelegeti ca scarba dumneavoastra nu ar trebui sa aiba nimic de-a face cu Statul Roman...
Lucruri ca cele pe care le citati se intampla "curent" in state asa-zise "civilizate" ale U.E., adica cele care au fondat U.E., ca cele nou intrate sunt considerate "mai putin civilizate", sau cel putin asa considera unii.
Ignoranta, rautatea, birocratia, coruptia EXISTA SI IN STATE ca cele mentionate mai sus.

"Cine a patimit, stie..."
Buna seara,am si eu o întrebare am 23 de ani si sunt insarcinata,sunt disperata,mi-a iesit la analize un risc de 1/63 de a se naște cu SD va rog spuneti-mi si mie ce risc va iesit vouă...ast răspuns va rog!!!
Buna seara, Onutzaa,
Eu am 37 ani, iar sotia mea 38. La aceasta virsta riscul de SD e mare, de 1 la 800, cred. Noi nu am facut nici un test special pentru Down, doar analizele obisnuite. Iti inteleg perfect spaima, dar nu-mi permit sa-ti dau nici un sfat. Pentru noi important e sa reusim sa rezolvam malformatia de la inimioara; faptul ca are Down pur si simplu nu exista deocamdata pentru mine. Stiu ce o sa am de facut: kinetoterapie, logopedie, o sa mai plingem, dar o sa mai si ridem (chiar acum am stat cu fetita mea, care are 3 luni si am facut-o sa rida...am uitat si de Down si ca miercuri trebuie sa fim la Tg Mures, daca mai ai copii intelegi ce zic), etc. Am crescut o fetita sanatoasa (are 7 ani), o sa cresc si una cu SD. Pentru noi a fost un soc sa aflam abia la nastere de Down, poate ar fi fost mai bine sa stim din timp, ca sa fim mai pregatiti.
In ceea ce te priveste, parca exista dublul test, triplul test si amniocenteza (sau asa ceva) care iti pot indica cu siguranta daca are bebelusul Down sau nu.

Daca te pot ajuta cu ceva, iti stau la dispozitie oricind.

o seara buna,
Adrian
Buna ziua tuturor!

Am reusit, in sfirsit, sa depun actele la Protectia Copilului. Astept raspunsul comisiei, dar se pare ca va fi gradul 1 cu insotitor (asa cum era logic sa fie, avind in vedere ca are Down si incadrare NYHA4 de la Tirgu Mures). Inainte de a merge sa depun actele am trimis email la ANPC, de unde mi s-a raspuns clar ca am dreptul la indemnizatie de handicap, chiar daca sotia ia indemnizatia de crestere. Culmea e ca la Suceava, o functionara care a inceput sa comenteze si careia i-am aratat emailul incerca sa-mi spuna ca e ambiguu...nu mai intru in amanunte. Pe de alta parte, cind am depus actele, adica si certificat NYHA si restul celor cerute, mi-au spus ca sunt prea multe (va dati seama ce figura am facut...).
Oricum, sper sa nu mai fie probleme. Daca vor mai fi alti parinti care ajung pe acest topic si vor avea nevoie de sfaturi, le voi sta la dispozitie cu cea mai mare placere.

Alte discuții în legătură

Drepturi copil 4luni cu handicap grav down down Buna ziua sunt mama a 6copii din care cel mic de 4 luni este diagnosticat cu sindrom down. Am certificatul de handicap.Am depus actele pentru indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil cu handicap mihai_enculescu mihai_enculescu Buna ziua Sunt tatal unei fetite in varsta de 8 luni care este incadrata cu handicap grav cu drept de insotitor. Sotia este in concediu maternal si nu doreste ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de insotitor acordata minorului cu handicap grav katharina.kiss katharina.kiss buna ziua sunt mama unei fetite ce detine certificat de handicap grad grav si care in curand va implini 3 ani . in prezent copilul beneficiaza de urmatoarele ... (vezi toată discuția)