avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Retinere copil in Franta de catre tata, fara sa aiba ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Retinere copil in Franta de catre tata, fara sa aiba custodie

Buna ziua,
am nevoie de un sfat.
Copilul meu pleaca de cativa ani in fiecare vacanta cu tatal lui francez in Fr, la sotia acestuia si se intorc, tata si fiu, la reinceperea scolii.
In 2009 la Consulatul francez de la noi, am semnat actele pentru a avea cetatenie dubla, dar domiciliul lui e in Romania, este nascut aici si are resedinta in Franta.
Au plecat ca de obicei in vacanta in data de 26.06.2013 pentru a se intoarce in septembrie inainte de inceperea scolii.
Dar luni m-am trezit ca mi s-a adus cu aviz de primire un dosar....de la un cabinet de avocati francezi, care continea cererea de custodie a tatalui fiului meu, depusa la Tribunalul de Grasse. A fost socul vietii mele, n-am apucat decat sa citesc titlul...ca am inteles.
In aceasta perioada l-a inscris deja si la colegiu....el fiind deja de un an inscris la CNED, scoala la distanta de la Toulouse...invata in paralel cu scoala romaneasca. si cred ca astfel a facut trecerea la zi, ca in mod normal ii era necesara foaia matricola de aici, si nu stiu ce a mintiut acolo, cum a dovedit ca...aici trece in clasa a 5-a iar acolo in a 6-a.
Tatal fiului meu e in intretinerea nevestei, fiind inregistrat ca administrator in Romania, astfel neavand dreptul desi are varsta, la pensie pana cand se finalizeaza insolventa societatii.
Sotia dansului are 70 de ani..., cancer de pile latent, artrita ...excrescente care ii ies din omoplati si-i taie muschii, ligamente, tinand-o imobilizata luni, dupa operatie.
Tatal lui de la, hipertensiune, hipertiroidism, glaucom, ulcer, enteroloclita, cardiac, artera femurala subtiata si scurgeri de sange in pulpa dreapta, probleme cu coloana, cca 20 de medicamente am ale lui aici.
Am depus o plangere penala pentru retinere copil in Franta pana la decizia unui judecator, legea franceza transmisa de politistul din localitatea unde ei locuiesc spune ca..copilul trebuie sa fie la domiciliul lui, la mama lui, fiind minor, pana in momentul deciziei unui judecator.
Plangerea depusa aici, mi-a fost ceruta de catre politia de acolo...am cerut aici o copie si-am trimis-o in Franta.
Mi s-a spus ca va fi trimisa la procurorul Frantei pentru a respinge cererea de custodie. Sunt in asteptare, am trimis un e mail politiei pentru a vedea cum stau lucrurile, in dimineata asta, dar fiind duminica...
Tatal fiului meu a facut acest lucru stiind ca dintr-un salariu nu voi putea sa ma lupt cu un proces in Franta, cauza din punctul lui de vedere fiind castigata.
Copilul, daca tatal lui nu mai vrea sa vina, nu mai vrea sa vina nici el, prin lipsa tatal a reusit sa-l ataseze foarte tare de el...crescandu-l mai mult singura.
Am sunat la Consulatul francez, Ambasada noastra din Franta...la Ministerul de externe, toti ma sfatuiesc dar masuri nu ia nimeni pentru incalcarea legii...toti spun ca trebuie sa angajez un avocat pe care sa-l plimb prin Franta,
iar eu nu-mi permit dintr-un salariu, pe asta mizand si tatal copilului.
In consecinta, am nevoie de sfatul dumneavoastra.
Va multumesc,
Cu consideratie, Felicia Ciuclea.
Aveti posibilitatea sa va adresati unei instante din Romania, conform Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti:

Articolul 11
Înapoierea copilului
(1) În cazul în care o persoană, instituţie sau orice alt organism căruia/căreia i s-a încredinţat copilul solicită autorităţilor competente dintr-un stat membru să pronunţe o hotărâre judecătorească pe baza Convenţiei de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, în vederea obţinerii înapoierii copilului care a fost deplasat sau reţinut ilicit într-un alt stat membru decât statul membru în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită imediat înainte de deplasarea sau de reţinerea sa ilicită, se aplică alineatele (2)-(8).
(2) La aplicarea articolelor 12 şi 13 din Convenţia de la Haga din 1980, se asigură posibilitatea de ascultare a copilului în cadrul procedurii, cu excepţia cazului în care aceasta este necorespunzătoare în conformitate cu vârsta sau gradul său de maturitate.
(3) O instanţă sesizată cu o cerere de înapoiere a unui copil prevăzută la alineatul (1) acţionează cu celeritate în cadrul procedurii privind cererea, utilizând procedurile urgente prevăzute de dreptul intern.
Fără a aduce atingere primului paragraf, instanţa judecătorească pronunţă hotărârea, cu excepţia cazului în care aceasta se dovedeşte imposibilă din cauza unor împrejurări excepţionale, în cel mult şase săptămâni de la sesizarea sa.
(4) O instanţă judecătorească nu poate refuza înapoierea copilului în temeiul articolului 13 litera (b) din Convenţia de la Haga din 1980 în cazul în care se stabileşte că s-au luat măsuri corespunzătoare pentru a asigura protecţia copilului după înapoierea sa.
(5) O instanţă judecătorească nu poate refuza înapoierea copilului în cazul în care persoana care a solicitat înapoierea copilului nu a avut posibilitatea să fie ascultată.
(6) În cazul în care o instanţă judecătorească a pronunţat o hotărâre de neînapoiere în temeiul articolului 13 din Convenţia de la Haga din 1980, instanţa trebuie să transmită de îndată, fie direct, fie prin intermediul autorităţii sale centrale, o copie a hotărârii judecătoreşti de neînapoiere şi a documentelor pertinente, în special un proces-verbal al şedinţelor instanţei competente sau autorităţii centrale din statul membru în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită imediat înaintea deplasării sale sau reţinerii sale ilicite, în conformitate cu dreptul intern. Instanţa trebuie să primească toate documentele menţionate în termen de o lună de la data hotărârii de neînapoiere.
(7) Cu excepţia cazului în care instanţele judecătoreşti din statul membru în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită imediat înainte de deplasarea sa sau de reţinerea sa ilicită au fost deja sesizate de una dintre părţi, instanţa judecătorească sau autoritatea centrală care primeşte informaţia menţionată la alineatul (6) trebuie să o notifice părţilor şi să le invite să prezinte observaţii instanţei, în conformitate cu dreptul intern, în termen de trei luni de la data notificării, pentru ca instanţa judecătorească să examineze problema încredinţării copilului.
Fără a aduce atingere normelor în materie de competenţă prevăzute de prezentul regulament, instanţa judecătorească închide cauza în cazul în care nu a primit nicio observaţie în termenul prevăzut.
(8) Fără a aduce atingere unei hotărâri de neînapoiere pronunţate în conformitate cu articolul 13 din Convenţia de la Haga din 1980, orice hotărâre ulterioară prin care se dispune înapoierea copilului, pronunţată de o instanţă competentă în temeiul prezentului regulament, este executorie în conformitate cu capitolul III secţiunea 4, în vederea asigurării înapoierii copilului.

Ce varsta are copilul? Aveti o hotarare judecatoreasca prin care minorul v-a fost incredintat? Sau e vorba desppre o custodie comuna?

Cum au plecat anul acesta din tara? Le-ati dat acordul scris? Si daca da, pt ce perioada?
Va multumesc...dar mai am o intrebare, nu am inteles bine...dosarul cererii de custodie mi-a fost trimis de catre Huissiers de Justice associes din Laurent du Var...tatal copilului a depus cererea la tribunalul de Grasse, deci unde sa trimit plangerea?
Copilul are 11 ani...am locuit impreuna cu tatal sau pe perioade de cand s-a nascut, in Romania.
Are cetatenie dubla din 2009, deci avand pasaport propriu nu are nevoie de acordul meu.
Dar depunand cererea de custodie, legea franceza spune ca trebuie adus la domiciliul lui pana in momentul deciziei judecatoresti., in Franta avand doar rezidenta.
Au plecat din tara ca de obicei, pe perioada vacantei scolare si a ramas stabilit ca la inceputul scolii revine....custodia copilului nu a fost determinata, locuind impreuna pe perioadele scolare. si cu tatal lui, deci....eram familie...
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
gi-jane2, moderator
Doamna, chemati-l urgent in judecata dvs. pe domnul tata, pentru stabilirea autoritatii parintesti si a domiciliului copilului. Depuneti o cerere pe fond si inca una, pe baza Ordonantei presedintiale.
Unde scrie ca domiciliul copilului e la dvs. daca nu aveti nici o hotarare judecatoreasca?
Domnul are aceleasi drepturi ca si dvs. Nu aveti nici un argument sa-l acuzati de rapire, in lipsa unui document oficial.
Esential pentru dvs. ar fi sa obtineti dvs. hotararea judecatoreasca inaintea dansului. Daca sunteti din provincie, poate reusiti, daca nu, la Bucuresti se dau termene mai lungi.
Profitati de faptul ca in Franta are doar rezidenta si ca legea lor prevede ca in timpul judecatii copilul trebuie sa fie in tara de resedinta, faceti un efort si aduceti-l acasa, ca in timpul judecatii sa poata fi ascultat.
Totul depinde de el, daca el vrea la tata, la tata va sta. Daca el vrea la dvs., va spune asta in fata judecatorului si asa va fi.
Daca nu aveti o hotarare judecatoreasca de incredintare deschideti urgent proces in Romania.
Va trebui sa va aparati si in procesul din Franta prin avocat francez sau avocat roman care sa va sustina demersurile din Franta.

Este foarte complicata situatia daca nu aveti o hotarare judecatoreasca.

Alte discuții în legătură

Parasire domiciliu italia gabryelagl gabryelagl Buna ziua.am o problema f grava,de 2 ani locuesc cu sotul in It,cu fetita noastra de 3ani si baiatul de 15 ani din prima casatorie.problema grava este ca a ... (vezi toată discuția)
Ramanerea in tara cu minor cetatean italian alexuta32 alexuta32 as vrea sa aflu daca stie cineva,daca am sanse sa raman in tara cu copilu minor de 2ani,sa nu ma mai intorc in italia cu el unde e nascut si recunoscut de ... (vezi toată discuția)
Resedinta obisnuita a minorului marinka24 marinka24 seara buna care este residinta obisnuita a unui minor?,rezultat dintr-o casatorie (mama romanca,tatal italian),nascut in italia,dar numai la 2 luni transferit ... (vezi toată discuția)