avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit pe transfer de proprietate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit pe transfer de proprietate

buna ziua, as dori o informatie despre impozitulpe transfer de proprietate. Situatie este urmatoarea: dupa decesul tataului, in 2009, am facut succesiunea prin hotarare judecatoreasca si am cedat prorietatile mamei. Acum ca sa facem cadastrul, ni s-a spus ca trebuie facut transferul de proprietate si la administratia financiara si trebuie platit impozit pe acest transfer. Este corect? La ce procent este stabilit acest impozit?
Cautatnd informatii pe net am observat ca daca nu au trecut 3 ani intre deces si succesiune, nu se plateste impozit.
Nu imi dau seama care este situatia corecta.
Va rog daca se poate sa ma lamuriti in acest sens.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Teodorescu , Consultant fiscal 14:51, 29 August 2013
alsa734 a scris:

...
Cautatnd informatii pe net am observat ca daca nu au trecut 3 ani intre deces si succesiune, nu se plateste impozit.



Nu. Daca succesiune este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului nu se datoreaza impozit, altfel datorati 1% aplicat la valoarea masei succesorale, conform art 77^1 , alin (3) Cod fiscal :
[ link extern ]
In cazul dvs. se pune problema naturii transferului catre mama dvs. Daca este vorba de renuntarea la succesiune, mama dvs. este mostenitorul si in functie de termen (pana la 2 ani sau mai mult) rezulta si cota de impozit aplicabila (0% sau 1%), daca este vorba de un transfer cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, de asemenea nu se datoreaza impozit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit din transferul proprietatii laurstanga laurstanga Am o sentinta civila prin care mi se constata dobandirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren din intravilanul ... (vezi toată discuția)
Donatii impozabile??? andrei_pap87 andrei_pap87 se poate deschide un cont la banca in vederea strangerii de donatii in bani pentru o familie nevoiasa? ..daca da,care sunt demersurile? ...astfel de donatii ... (vezi toată discuția)
Impozit pe transfer de proprietate ? AndiDim AndiDim caz concret : Bunicul meu a decedat in 2008. Mostenitoarele, mama mea si sora ei au acceptat si deschis succesiunea in 2009. A fost impartita toata masa ... (vezi toată discuția)