avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura sau nu pentru iesirea din tara cu minor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura sau nu pentru iesirea din tara cu minor?

Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine la aceasta intrebare.Am venit in vacanta in Romania cu sotul si copilul italieni amandoi.Sotul a trebuit sa anticipeze intoarcerea din motive de servici,stiti daca am nevoie de vreo procura sa ma intorc doar eu cu baietelul? va multumesc
Si eu am calatorit cu pasaport strain dar au verificat ca fetitei I-am facut si cetatenie romana si mi-au cerut declarative de la sotul, care nu este roman si nu traieste in Romania. Legea si declaratia sunt facute pt cetatenii romani care locuiesc in Romania dar o aplica in toate situatiile, ceea ce da nastere la probleme. Deci, daca copiii au dubla cetatenie se cere aceasta declaratie (dar nu o puteti completa dupa modelul lor daca nu locuiti in Romania ci faceti o declaratie simpla)
In Legea 248/2005 este precizat atat ce trebuie sa cuprinda declaratia cat si faptul ca este necesara autentificarea, nu exista declaratie simpla. Ati nimerit un politist... sa zicem zelos.
Da, daca politistii sunt superficiali si nu se gandesc ca acel copil poate avea cetatenie romana, il lasa sa treaca in baza unui pasaport strain. Dar nu mizati pe superficialitatea autoritatilor, ca s-ar putea ca unul dintre politisti sa fie dornic de o promotie si sa nu trateze problema superficial.

Iar copilul unui cetatean roman are cetatenie romana prin nastere, nu trebuie "sa i se faca" cetatenie romana, poate fi cel mult inscris la evidenta populatiei ca roman cu domiciliul in strainatate.
Ofiterii de frontiera sunt bine pregatiti , iar pe de-asupra si gandesc. Sub ce motiv sa retina un cetatean italian ce calatoreste cu pasaport italian, cu bilet dus Italia- Romania, ce se intoarce in Italia cu bilet intors la taica-sau , cetatean italian, doar ca prin nastere are si catatenie romana ?Daca face asta dornic de promotie, s-ar putea sa se pacaleasca, sa fie dat afara si sa plateasca si biletul de avion. Din fericire, nu vor fi consecinte negative, femeia fiind lasata desigur sa treaca fara acorduri suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor italian cu mama romanca si tata italian fiordiribes fiordiribes cine ma poate ajuta cu mai multe informatii.eu am cetatenie romana fiul meu de 4 ani are cetatenie italiana.are pasaport individual italian.am calatorit de 4 ... (vezi toată discuția)
Procura minor iulik800 iulik800 Buna ziua tuturor,in urma divortului mi sa incredintat minorul (2 ani) prin hotarerea definitiva si irevocabila (tatal nu are drept la vizita) ia facut mama ... (vezi toată discuția)
Procura minor calatorie in strainatate Alexia 2014 Alexia 2014 Buna ziua tuturor! Am o nelămurire si anume: fetita mea (are cetatenie romana)va călători cu avionul pe ruta Roma-Londra însoțită de tatal ei(suntem ... (vezi toată discuția)