Pe perioada preavizului nu va poate obliga la concediu de odihna decat daca vreti dumneavoastra. Oricum trebuie sa va plateasca salariu chiar daca pe aceasta perioada ati fi in concediu la cerere. Daca ati avut co in perioada preavizului stunci nu mai sunt aplicabile prevederile art. 146 alin (4) din codul munci (Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă) pentru perioada ianuarie-iunie 2013.
Pe perioada iulie-decembrie 2011 nu i-ati pierdut. trebuie sa va plateasca banii deoarece si pentru aceasta perioada se aplica prevederile art. 146 alin. (4) din codul muncii: Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Daca angajatorul refuza sa va despagubeasca pentru zilele de c.o. neefectuate din vina lui, ca sunteti angajata ori ca vi s-a incetat c.i.m., atunci va puteti adresa instantei in temeiul art. 253 codul muncii:
Art. 253. - (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.
Conform art. 288 din codul munci:
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.
Dreptul la actiune pentru a cere despagubiri pentru perioada iulie - decembrie 2011 incepe cu data de 1 ianuarie 2013 si se prescrie trei ani mai tarziu.
Dar dupa cum am mai spus, daca considerati ca v-au fost incalcate drepturile atunci puteti sesiza ITM, insa instanta o puteti sesiza numai dupa indeplinirea in prealabil a sedintei de informare privind medierea care este obligatorie de la 1 august 2013.
Va multumesc din tot sufletul pt tot ajutorul si pt timpul care mi l-ati acordat
Buna ziua,
Codul muncii prevede la art 145 alin 2, ca un concediu de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Angajatorul dvs este obligat sa plateasca salariatului concediul de odihna, de care nu a beneficiat, pana la sfarsitul anului urmator, in cazul de fata pana in iunie 2013 nu intregul an 2013, deoarece contractul individual de munca a incetat in iunie. (deci ianuarie-iunie 2013. se va calcula concediul neefectuat la care ati fi avut dreptul in aceasta perioada). Aveti dreptul si la concediul de odihna din perioada iulie-decembrie 2011.
In al doilea rand, pe perioada preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca efectele, prin urmare dvs trebuia sa prestati activitate si in perioada preavizului pentru a fi platita (pentru zilele efectiv lucrate in aceasta perioada).
Dvs, relatati ca vi s-a cerut sa stati acasa, dar contractul de munca poate fi suspendat daca lipsiti nemotivat si prin urmare pe zilele lipsa nu vi se mai datoreaza plata. Angajatorul v-a solicitat sa faceti acum cererea pentru concediu de odihna (acea jumtate de luna) pentru a plati pentru perioada cat ati stat acasa, deoarece pe perioada preavizului ar fi trebuit sa veniti la munca si daca este asa, vi se datoreaza si salariul pentru aceasta perioada de concediu.
Puteti sesiza Inspectoratul teritorial de Munca dupa ce ati indeplinit procedura prealabila a informarii asupra medierii.
Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
Pentru perioada iunie-dec. 2011 aveati dreptul la jumatate din nr de zile de c.o., respective 10.Pentru anul 2012 aveati dreptul la concediu integral adica 21 zile, iar pentru 2013 aveati dreptul la 10 zile....Daca nu l-ati efectuat din vina angajatorului, acesta trebuie sa va remunereze zilele respective. Nu este vina dvs. daca nu ati fost primita la lucru in perioada de preaviz, ci a angajatorului, iar acesta trebuie sa va remunereze corespunzator zilelor de preaviz pana la incetarea c.i.m. Sigur ca va puteti adresa instantei de judecata, iar recomandare este de a va adresa prin intermediul unui avocet, cu efectuarea si a procedurii de informare privind medierea. Recomand expres efectuarea unei expertize contabile in cursul procesului. Succes!