avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce as putea sa fac ca sa primesc banii care mi se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce as putea sa fac ca sa primesc banii care mi se cuvin?

Buna ziua
Ma numesc Deac Alina si am lucrat la o firma in Turda timp de 2 ani din Bistrita Nasaud.M-am angajat in iulie 2011,iar in ianuarie 2012 am rugat-o pe sefa de magazin sa-mi acorde concediu de odihna la care aveam dreptul.A inceput sa strige la mine ca ce concediu vreau ca numai dupa 1 an de munca beneficiez de CO.N-am mai zis nimic,am plecat capul,pt ca imi era frica sa nu ma dea afara sin servici,desi stiam ca legal aveam dreptul la CO pe perioada lucrata.In august 2012 mi-am facut cerere de CO.Au spus ca nu imi pot lua CO pt ca nu este personal care sa ma inlocuiasca si ca o sa imi fie platit.Am primit banii doar in luna noiembrie,pt o luna de CO.In turda functionau 3 magazine de-a lor.La inceputul lui iunie2013 au venit sa inchida un magazin,iar la sfarsitul lunii au mai inchis unul.Eu eram in plus asa ca mi-au dat si mie preaviz ca nu mai au nevoie de mine.O alta sefa de magazin a venit si a facut inventarele.Atunci mi-a spus sa stau linistita acasa ca o sa-mi fie platit preavizul,salariul care n-am apucat sa-l iau si CO care mi-a ramas(adica inca pe 1 an de munca).Am asteptat sa se termine preavizul si am sunat in firma sa vad daca au terminat de calculat lichidarea.Bineinteles ca doamnele de acolo n-au avut timp pt asa ceva.Am asteptat 2 luni dupa banii mei.Am sunat in firma de nenumarate ori.Pana la urma au reusit sa calculeze.Dar stupoare.Mi-au zis sa-mi fac cerere de CO pt perioada preavizului ca ei nu ma platesc daca am stat acasa si ca mi se plateste doar CO de pe anul asta adica o jumatate de luna ca cealata jumatate nu se mai plateste.Foarte suparata l-am sunat pe patron care m-a asigurat ca imi voi primi banii asa cum mi-a fost promis.Dupa un timp m-a sunat sefa sa-mi spuna ca sunt bine calculati banii si sa vin dupa ei.Suma de care va spun este de 811 lei.Eu am avut salarul brut de 807 si net de 604.Aveam de luat banii de pe o jumatate de luna pe care am lucrat-o,banii pt CO(o luna) si pe preaviz.Toate astea ei le-au calculat la 811.Eu am calculat mai mult.Sunt atat de suparata pt toate porcariile care mi le-au facut de sincer va spun nu mai pot dormi noaptea.Am o fetita pe care o cresc singura si care imi cere multe si eu nu pot sa-i ofer pt ca firma la care am lucrat nu vrea sa-mi plateasca toate drepturile.As vrea sa va intreb ce as putea sa fac sa primesc banii care mi se cuvin?Sa angajez un avocat si sa-i dau in judecata?Ce pot sa fac.M-am scarbit de ei pt ca 2 ani cat am lucrat si-au batut joc de mine enorm de mut.As scrie un roman atat as avea de povestit.Va rog sa ma sfatuiti si va multumesc anticipat pt ajutor.O zi buna
Pe perioada preavizului nu va poate obliga la concediu de odihna decat daca vreti dumneavoastra. Oricum trebuie sa va plateasca salariu chiar daca pe aceasta perioada ati fi in concediu la cerere. Daca ati avut co in perioada preavizului stunci nu mai sunt aplicabile prevederile art. 146 alin (4) din codul munci (Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă) pentru perioada ianuarie-iunie 2013.

Pe perioada iulie-decembrie 2011 nu i-ati pierdut. trebuie sa va plateasca banii deoarece si pentru aceasta perioada se aplica prevederile art. 146 alin. (4) din codul muncii: Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Daca angajatorul refuza sa va despagubeasca pentru zilele de c.o. neefectuate din vina lui, ca sunteti angajata ori ca vi s-a incetat c.i.m., atunci va puteti adresa instantei in temeiul art. 253 codul muncii:
Art. 253. - (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.

Conform art. 288 din codul munci:
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Dreptul la actiune pentru a cere despagubiri pentru perioada iulie - decembrie 2011 incepe cu data de 1 ianuarie 2013 si se prescrie trei ani mai tarziu.

Dar dupa cum am mai spus, daca considerati ca v-au fost incalcate drepturile atunci puteti sesiza ITM, insa instanta o puteti sesiza numai dupa indeplinirea in prealabil a sedintei de informare privind medierea care este obligatorie de la 1 august 2013.

Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
codulmuncii, utilizator
Va multumesc din tot sufletul pt tot ajutorul si pt timpul care mi l-ati acordat
Buna ziua,

Codul muncii prevede la art 145 alin 2, ca un concediu de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Angajatorul dvs este obligat sa plateasca salariatului concediul de odihna, de care nu a beneficiat, pana la sfarsitul anului urmator, in cazul de fata pana in iunie 2013 nu intregul an 2013, deoarece contractul individual de munca a incetat in iunie. (deci ianuarie-iunie 2013. se va calcula concediul neefectuat la care ati fi avut dreptul in aceasta perioada). Aveti dreptul si la concediul de odihna din perioada iulie-decembrie 2011.

In al doilea rand, pe perioada preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca efectele, prin urmare dvs trebuia sa prestati activitate si in perioada preavizului pentru a fi platita (pentru zilele efectiv lucrate in aceasta perioada).

Dvs, relatati ca vi s-a cerut sa stati acasa, dar contractul de munca poate fi suspendat daca lipsiti nemotivat si prin urmare pe zilele lipsa nu vi se mai datoreaza plata. Angajatorul v-a solicitat sa faceti acum cererea pentru concediu de odihna (acea jumtate de luna) pentru a plati pentru perioada cat ati stat acasa, deoarece pe perioada preavizului ar fi trebuit sa veniti la munca si daca este asa, vi se datoreaza si salariul pentru aceasta perioada de concediu.

Puteti sesiza Inspectoratul teritorial de Munca dupa ce ati indeplinit procedura prealabila a informarii asupra medierii.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
Admin, administrator
Pentru perioada iunie-dec. 2011 aveati dreptul la jumatate din nr de zile de c.o., respective 10.Pentru anul 2012 aveati dreptul la concediu integral adica 21 zile, iar pentru 2013 aveati dreptul la 10 zile....Daca nu l-ati efectuat din vina angajatorului, acesta trebuie sa va remunereze zilele respective. Nu este vina dvs. daca nu ati fost primita la lucru in perioada de preaviz, ci a angajatorului, iar acesta trebuie sa va remunereze corespunzator zilelor de preaviz pana la incetarea c.i.m. Sigur ca va puteti adresa instantei de judecata, iar recomandare este de a va adresa prin intermediul unui avocet, cu efectuarea si a procedurii de informare privind medierea. Recomand expres efectuarea unei expertize contabile in cursul procesului. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna steluta-tah steluta-tah Concediu de odihna neefectuat în 2016,și doresc sal efectuez în 2017 îl pot efectua cu bani sau numai am dreptul la bani faptul ca nu la - m ... (vezi toată discuția)
Concedii de odihna neefectuate ContSters257414 ContSters257414 Un salariat, angajat in perioada 01.03.2007- 01.07.2013, program 2 ore/zi, 800 lei/luna brut, 601 lei/luna net, concedii de odihna neefectuate, poate cere ... (vezi toată discuția)
Plata concediu neefectuat ContSters22096 ContSters22096 stie cineva daca exista limite in privinta platii concediului neefectuat si care sunt acestea? de exemplu, daca am zile de CO neefectuat din 2011 iar acum ... (vezi toată discuția)