avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii - contract de munca neconform cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii - contract de munca neconform cu realitatea

daca angajatorul mi a adus prejudicii morale si materiale si anume: m-a trecut in concediu fara plata 2 luni, fara ca eu sa semnez ceva si fara sa stiu acest lucru , am vazut dupa incetarea activitatii, cand am cerut copie dupa revisal; timp de 5 luni , in fiecare luna am trecut un alt salariu. Ma intereseaza daca pot sa i cer despagubire , fara a mai ajunge in instanta, si fara a se considera santaj.
multumesc
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 10:53, 16 August 2013
Problema cu daunele morale este de discutat. Pentru daunele morale (s-a facut recurs in interesul legii) in cazul in care s-a anulat incetarea sau suspendarea c.i.m. sau s-a anulat o decizie de sanctionare se acorda numai daca acordarea de daune morale este expres prevazuta ca si clauza in contractul individula de munca, contractul coplectiv de munca sau regulamentul intern.
Daune morale se pot acorda numai in cazul in care s-a intarziat plata drepturilor salariale stabilite, in conditile codului civil (art. 1535 si urmatoarele)

Daunele materiale sunt defapt despagubirile conform:
Art. 253. - (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral[/b] din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.
(Pentru treaba cu "moral"-ul s-a facut recurs in interesul legii si s-a ajuns la concluzia de mai sus)

si se refera in mare parte la despagubiri salariale.
Daca considerati ca v-au fost incalcate drepturile atunci puteti sesiza ITM, insa instanta o puteti sesiza numai dupa indeplinirea in prealabil a sedintei de informare privind medierea (dezavantajele si avantajele ei) care este obligatorie de la 1 august 2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract pe perioada nedeterminata anulat intr-o zi LaviniaFlorentina LaviniaFlorentina Buna seara! Am lucrat la o firma incepand de la 1 aprilie 2013. Dupa 3 luni am trecut perioada de proba si mi s-a facut contract pe perioada nedeterminata, pe ... (vezi toată discuția)
Daune morale luminita savu luminita savu Buna ziua! In cazul in care se constata nelegalitatea si netemeinicia unei decizii de concediere prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se ... (vezi toată discuția)
Pot sa dau in judecata angajatorul? dansorin dansorin buna ziua,daca am castigat un proces pentru concediere ilegala,si ei recunosc asta,le pot deschide un proces ,sa plateasca pentru nedreptatea pe care au facuto (vezi toată discuția)