avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... proiect de modificare a legii 303/2004
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

proiect de modificare a legii 303/2004

Pe site-ul www.just.ro a aparut proiectul de modificare al LEGII NR. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor :

Art.31 - (1) Pot fi numiţi în magistratură, pe bază de concurs, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.13 alin.(2), personalul de specialitate juridică prevăzut la art.86 alin.(1), avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani, precum şi persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător, procuror sau magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 5 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile.
(2) În termen de cel mult 3 luni de la data validării concursului prevăzut la alin. (1), Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţia de judecător sau, după caz, de procuror a candidaţilor admişi. Dispoziţiile art.30 alin.(3) şi (4) se aplică în mod corespunzător.
(3) Persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile pot fi numite în funcţia de judecător, fără concurs, la instanţa unde au funcţionat ultima dată sau la o instanţă de acelaşi grad.
(4) Persoanele care au îndeplinit funcţia de procuror cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile pot fi numite în funcţia de procuror, fără concurs, la pachetul unde au funcţionat ultima dată sau la un parchet de acelaşi grad.
(5) Persoanele care au îndeplinit funcţia de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum şi avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 10 ani, pot fi numite, fără concurs, la judecătorii sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea.
(6) Persoanele care îndeplinesc condiţia de la alin.(3)-(5) prin cumularea vechimii în funcţia de judecător, procuror sau în profesia de avocat, pot fi numite judecător sau procuror, fără concurs, la instanţa sau parchetul unde au funcţionat cel mai mult sau la o instanţă sau parchet egale în grad. Dacă perioadele în care au funcţionat ca judecător şi procuror sunt egale, persoana poate opta pentru numirea la instanţa sau la parchetul corespunzător.
(7) Pentru a fi numite în funcţia de judecător sau procuror, persoanele prevăzute la alin.(3)-(6) trebuie să îndeplinească şi condiţiile prevăzute de art.13 alin.(2).
(8) După numirea în funcţia de judecător sau procuror, persoanele prevăzute la alin.(1), (3)-(6) sunt obligate să urmeze, pe o perioadă de 6 luni, un curs de formare profesională în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
(9) Consiliul Superior al Magistraturii verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege şi poate propune Preşedintelui României numirea în funcţia de judecător sau, după caz, de procuror a persoanelor prevăzute la alin.(3)-(5). În termen de 2 luni de la depunerea cererii Consiliul Superior al Magistraturii comunică modul de soluţionare a cererii. Dispoziţiile art.30 alin.(3) şi (4) se aplică în mod corespunzător.
(10) Judecătorii Curţii Constituţionale care, la data numirii, aveau funcţia de judecător sau de procuror au dreptul, la încetarea mandatului, să revină la postul deţinut anterior.

Astept interpretari cu privire la alin. 5 art. 31 unde nu se specifica si categoria consilierilor juridici.

Cel mai recent răspuns: MIHAI DANAILA , Consilier juridic 16:36, 3 Mai 2005
nu se specifica probabil din cauza ca, pentru ca un consilier juridic sa fie admis in magistratura trebuie sa treaca mai intai de concurs, cf alin 1
conform al.1 si avocatii trebuie sa dea concurs...
Pai nimic mai simplu:
- Magistratii asistenti de la Inalta Curte (pe buna dreptate dupa un stagiu de 10 ani)
-Avocatii- ca doar ei voteaza legile prin parlament.
Consilieri juridici deputati si senatori nu prea am vazut, iar daca au fost au devenit intre timp avocati.
Ca sa fi magistrat asistent trebuie sa dai concurs din pozitia de consilier juridic, mi se pare corect sa nu fie trecut direct consilierul juridic in pozitia de magistrat ,ori in cei 10 ani e firesc ca oriunde ai activa in una din cele trei profesii, dai un concurs. Ce s-ar intampla ca dupa 10 ani sa nu fi testat de nimeni ca consilier juridic si sa fii dintrodata inscaunat sau numit judecator,atentie se refera doar la avocati si cei care au detinut functia de magistrat la inalta curte.
Misule, ce ai vrut sa spui ? Nu am inteles nimic.

Alte discuții în legătură

Admitere in magistratura macho33 macho33 Sunt absolvent al facultatii de drept spacialitatea Stiinte Juridice. Lucrez in Ministerul Administratiei si Internelor, Politia de Investigatii Criminale, de ... (vezi toată discuția)
Trecerea din corpul ofiterilor in cel de procuror mihaim753 mihaim753 Care sunt etapele(si daca mai este posibil) pentru trecerea din corpul ofiterilor in cel de procuror? (vezi toată discuția)
Nu se mai organizeaza concurs de intrare in magistratura pentru cei cu 5 ani vechime danielled danielled Am auzit ca nu se mai organizeaza concurs pentru admitere in magistratura pentru cei cu 5 ani vechime, voi stiti ceva? (vezi toată discuția)