avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariului- cum pot sa dau in judecata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariului- cum pot sa dau in judecata patronul?

Buna ziua,

Am o intrebare legata de neplata salariului.

Sunt studenta si pe timpul vacantei de vara am decis sa ma angajez. M-am angajat din data de 24.07.2013 la un restaurant cunoscut din Bucuresti in calitate de ospatarita in tura de noapte cu 1 singura zi libera pe saptamana, 12 ore din 24 ore noaptea, salariu 1000 ron, insa am fost si barman si ospatarita pentru ca barmanul si-a dat demisia, cumul de functii. Mi s-a cerut dupa prima zi de munca sa aduc copie dupa buletin sa-mi faca contract de munca. Insa pana acum nu mi-au facut contract de munca. La angajare, patronul localului mi- a spus ca plata sa face de 2 ori pe luna. Menagera de restaurant mi-a comunicat ulterior ca plata se face pe data de 10 si 25 ale lunii. In data de 10 august au refuzat sa imi dea banii pe motiv ca nu au incasari si m-au dus cu zaharelul timp de 1 saptamana. In data de 15 august, mi-au platit decat 300 ron. In data de 16 august, le-am cerut sa imi plateasca si restul banilor pentru zilele lucrate, insa patronul restaurantului a refuzat sa imi plateasca diferenta de salariu de 430 ron si m-a dat afara, m-a concediat, argumentand ca sunt localuri unde patronii platesc o data la 3 luni si ca trebuie sa ma multumesc cu cei 300 ron, zicandu-mi ca sunt obraznica ca imi cer banii pentru zilele muncite, la negru fara contract de munca. Patronul mi-a zis direct ca a avut mai multe plangeri din partea personalului care a lucrat acolo si nu a fost platit si ca pe el nu l-au afectat plangerile lor la ITM. Patronul restaurantului face afaceri fara sa plateasca oamenii pe care ii angajeaza. Nici colega mea care lucreaza acolo mai bine de 1 luna, nu si-a primit toti banii, i-au platit 300 ron dupa 1 luna de munca si i-au mai dat 200 ron dupa 1 saptamana. Si atunci cand oamenii isi cer banii munciti ii concediaza fara sa le mai plateasca salariul.
Inainte de a ma concedia, ajutorul patronului mi-a spus ca trebuie sa mai stau 15 zile cat e perioada de preaviz la care i-am raspuns ca nu am semnat contract, iar managera de restaurant mi-a spus ca este contractul doar ca nu l-a printat. Isi bat joc de oameni.

As vrea sa va intreb cum trebuie sa procedez in situatia asta ca sa recuperez diferenta de bani care trebuia sa mi-i plateasca si nu mi i-au platit si m-au concediat ?

Nesemnand contract de munca, nu cunosc numele firmei, sediul social, stiu decat numele restaurantului si numele patronului. Cum pot sa aflu aceste date pentru a face plangere?

Pot sa fac plangere la ITM Bucuresti?
Pot sa fac plangere la politie?
Cum trebuie sa procedez ca sa dau in judecata patronul? Nu imi permit sa platesc un avocat si cum as putea sa fac singura plangere in instanta?

Va rog sa ma ajutati daca puteti cu informatii ca sa pot sa imi rezolv problema.


Va multumesc,
Victoria O.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2013
victoria0304, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:52, 17 August 2013
Mai inati faceti o notificare in scris patronului, apoi faceti plangere la ITM Bucuresti
si dupa aceea, o actiune in instanta.


Nu are niciun rost sa notificati patronul, patronul il chemati la sedinta de informare a medierii care este gratuita.
Sesizati ITM Bucuresti, luati leagatura cu un mediator ptr sedinta de informare care este obligatorie in astfel de cazuri (daca nu se prezinta la sedinta de informare angajatorul poate sa fie amendat) si apoi inaintati plangere in instanta ptr recuperarea salariului. Trebuie sa prezentati probe in instanta si puteti mentiona drept martori persoane aflate in aceeasi situatie cu a dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comportament abuziv al angajatorului. nighty91 nighty91 Scriu in numele mamei mele pentru ca eu sincer nu imi pot imagina cum inca poate munci in conditiile actuale. Lucreaza ca barman ospatar. Doreste sa isi dea ... (vezi toată discuția)
Conflict cu angajatorul, desfacerea contractului de muncã pentru absenþe nemotivate brezoianuandrei brezoianuandrei Buna ziua , am o problema cu ultimul meu loc de munca, eu am fost angajat la un restaurant avand functia de ospatar. Eu am avut un conflict cu patronul si ... (vezi toată discuția)
Ce șanse as avea? Costel vieriu Costel vieriu Salutare la toată lumea.. mă numesc Vieriu Costel am 26 de ani și am o problema legat de munca! Pe 1 august 2017 m am angajat la un restaurant italian în ... (vezi toată discuția)