avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata

1. instiintarea de plata intocmita in acelasi timp cu procesul verbal de contraventie(fiscala) poate fi privita ca adresa de instiintare(-act premergator somatie de plata)? daca nu se poate cere nulitatea somatiei de plata pentru lipsa actiunii premergatoare?
2. Somatia si titlul executoriu se trimit in acelasi timp?
3. lipsa stampilei si a semnaturii conducatorului organului de executare de pe somatie respectiv titlu executoriu constituie cauza de nulitate a actiunii?
Cel mai recent răspuns: andabej , utilizator 10:29, 26 Martie 2009
1. Instiintarea de plata emisa de Finante este, potrivit Codului de procedura fiscala, act premergator inceperii executarii silite. Finantele pot trece direct la executare silita, fara a fi obligate sa comunice instiintarea de plata.

2. Somatia se comunica insotita de titlul executoriu.

3. Actele de executare silita intocmite de catre organul fiscal se comunica fara semnatura si stampila, existand act normativ in acest sens.
Ordonanta nr. 5/2001privind procedura somaţiei de plată nu face exceptie de la aceasta regula, ea suferind in timp mai multe modificari in continutul sau, dintre care mentionam:
Legea nr. 195/2004;
O.U.G. nr. 142/2002;
Legea nr. 295/2002.

Conditiile de admisibilitate ale cererii avand ca obiect somatia de plata sunt:
* Creanta sa fi e certa, lichida si exigibila. Cu privire la aceasta conditie nu exista probleme deosebite de interpretare si de aplicare in practica si ca atare nu staruim in dezvoltarea acesteia.
* Creanta sa reprezinte o obligatie de plata a unor sume de bani. In literatu­ra de specialitate obligatiile care au ca obiect prestatia de a da o suma de bani se numesc pecuniare, spre deosebire de obligatiile care au ca obiect alte prestatii decat aceea de a da o suma de bani, nu­mite obligatii de alta natura.

Obligatiile pecuniare sa rezulte dintr-un inscris. Din formularea textului se poate observa ca procedura somatiei de plata este o procedura restrictiva sub as­pect probatoriu, care restrange la fel ca si recursul civil sfera probelor numai la inscrisuri. Explicatiile si lamuririle care sunt solicitate de judecator conform art. 4 alin. 2 nu constituie in opinia noastra mijloace de proba decat in conditiile in care au ca suport acte ce pot contribui la solutionarea cererii, asa cum prevede art. 4 alin. 4.
imi scrieti va rog care este actul normativ care prevede ca actele de executare silita intocmite de catre organul fiscal se comunica fara semnatura si stampila? (act normativ si articol).
va multumesc
La finalul titlulului executoriu si al somatiei trebuie sa existe urmatoarele mentiuni:
"MFP-ANAF cod...
Document editat prin sistem informatic, valabil fara semnatura si stampila, conform prevederilor art. 43, alin. (3) si alin. (4) din O.G. nr. 92/2003-Codul de procedura fiscala."
Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ din 2007 care reglementeaza ceva asemanator cu somatia de plata prevazuta de O.G.5/2001?

Alte discuții în legătură

Contestatie executor judecatoresc ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Vineri am primit pe e-mail si pe SMS , din partea bancii unde am cont , fata de faptul ca mi s-a pus poprire pe conturi din partea unui executor ... (vezi toată discuția)
Formulare contestatie lovdreams lovdreams Cine poate sa-mi dea si mie un model de contestatie impotriva unei decizie de executare silita de le FISC sau sa-mi zica pe ce site as putea sa gasesc ? ... (vezi toată discuția)
Executare silita, datorii bugetul de stat cristidas cristidas Buna ziua, Ma aflu din pacate intr-o situatie neplacuta. Si anume, sunt actionar si administrator la o societate (SRL), care de un an de zile nu mai are ... (vezi toată discuția)