avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Bună ziua,
Vă rog să-mi spuneţi cu ce articol trebuie să înceteze CIM când se desfiinţează posturile intro Companie pentru a beneficia de şomaj.
Dacă în anul 2004 am fost în somaj, acum la desfiiţarea postului mai pot beneficia?

Vă mulţumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:04, 24 August 2013
Pentru a putea beneficia de ajutor de somaj, incetarea contractului de munca trebuie sa se faca in baza art. 65(1) din Codul Muncii, desfiintarea locului de munca pentru motive ce nu tin de persoana salariatului sau art. 68(1), concediere colectiva.

Deasemenea, asiguratul trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de min. 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare inregistrarii cererii si sa nu aiba alte venituri (sau sa aiba venituri mai mici de 500 lei).
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare; (n.m. indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:

a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;

b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...

3. Chiar daca ati mai beneficiat de indemnizatie de somaj veti putea beneficia in continuare de fiecare data cand indepliniti conditiile prevazute de lege.
tudorvaleriu a scris:


b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare; (n.m. indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)





contractul de agent se incadreaza in aceste activitati autorizate potrivit legii?
1. Legea 76/2002 s-a modificat prin Legea 250/2013 si acum prevede:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
b) le-au încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a încetat mandatul pentru care au fost numiţi sau aleşi, dacã anterior nu au fost încadraţi în muncã sau dacã reluarea activitãţii nu mai este posibilã din cauza încetãrii definitive a activitãţii angajatorului;
d) a expirat durata pentru care militarii au fost angajaţi pe bazã de contract sau li s-a desfãcut contractul din motive neimputabile lor; (abrogat de Legea 250/2013)
e) le-a încetat raportul de muncã în calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
g) au încetat activitatea ca urmare a pensionãrii pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncã şi nu au reuşit sã se încadreze în muncã;
h) le-au încetat raporturile de muncã sau de serviciu din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
i) Abrogata.
j) reintegrarea în muncã, dispusã prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã, nu mai este posibilã la unitãţile la care au fost încadrate în muncã anterior, din cauza încetãrii definitive a activitãţii, sau la unitãţile care au preluat patrimoniul acestora;
k) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv in baza unui raport juridic, altul decat cel de natura celor prevazute la lit. a)-e), g) si h), in considerarea caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia individuala de asigurari pentru somaj.

2. Asadar daca in baza contractului de agent a datorat contributia pentru somaj atunci la incetrea contractului poate benficia de indemnizatie de somaj.
Intrebarea mea era daca intre activitatile autorizate potrivit legii se regaseste si contractul de agent.Mai concret, o persoana se afla in somaj indemnizat si, potrivit L76/2002 poate sa obtina in aceasta perioada venituri mai mici de 500 lei din activitati autorizate fara sa i se suspende indemnizatia . Intre aceste activitati autorizate potrivit legii se incadreaza si contractul de agent sau e vorba doar de PFA /I.I.?

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj tdanielionut tdanielionut o persoana care are dat un bun ( apartament) spre inchiriere cu toate formele legale incheiate la organul financiar, cu un venit lunar de 430 ron( care ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la ajutor de ºomaj? bobbyiobo bobbyiobo Din 6 octombrie mi-a fost tăiată pensia de boală. Pot primi ajutor de şomaj? În ce categorie socială mă încadrez? Vă mulţumesc, (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj krisztina krisztina Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuiesc indeplinite pentru ca un angajat sa poata beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)