avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

doresc sa stiu cine este in masura sa imi acorde concediul de maternitade(medicul actual sau cel pe care l-am avut) ,cate zile si cu ce data .sunt in concediu de odihna din data de 30.06.2013 pana la data de 31.08.2013, am nascut pe data de 08.08.2013 si mi-am schimbat medicul de familie cu data de 14.08.2013.doresc sa mai stiu daca beneficiez inainte si dupa de indemnizatie copil daca in data de 30.02.2014 doresc sa revin in cadrul muncii fara ca sotul sa intre in ingrijire si crestere copil...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:26, 20 August 2013
1. Concediul de maternitate (126 nde zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se acorda de medicul de familie la care sunteti inregistrata in momentul solicitarii concediului.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

3. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an se suspenda plata indemnizatiei si veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani;
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani si reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an se suspenda plata indemnizatiei si veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

4. Daca tatal copilului nu intra cel putin o luna in CCC atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate alessia22 alessia22 buna ziua.sunt insarcinata in 14 saptamani si de aproape 2 luni nu mai lucrez,pot. cotiza in continuare la Casa de asigurari sociale pt a beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)
Conditii stimulent de insertie CrisM81 CrisM81 Buna ziua, As vrea sa stiu cu cat timp inainte ar trebui sa revin la locul de munca pentru a beneficia de stimulentul de insertie in conditiile in care am ... (vezi toată discuția)
Sunt in concediu prenatal si vreau sa ma intorc la locul de munca predacorina predacorina buna ziua. am si eu o intrebare, sunt in concediu prenatal si vreau sa revin la locul d munk mentionez insa k copilul are 6 luni si jumatate iar indemnizatia ... (vezi toată discuția)