avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ce obligativitati are o microintreprindere fara ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ce obligativitati are o microintreprindere fara angajati referitor la PSI si protectia muncii?

Buna ziua,

O microintreprindere fara nici un angajat are obligatii de a indeplini cerintele referitoare la PSI si protectia muncii? Daca da care sunt acestea?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:23, 24 August 2013
Doar pentru PSI cu privire la spatiu /sediu : plan de evacuare in caz de incendiu, dotare cu stingatoare daca este cazul.
Multumesc de raspuns. Cred ca mai trebuie semnalizate si iesirile.

dotare cu stingatoare daca este cazul.

cand anume nu este cazul sa dotam cu stingatoare incinta. stiti cumva cat este amenda daca nu exista stingator, sau este doar o

Intrebarea este daca nu exista angajati pentru cine anume se respecta aceste norme?
bogdan2783 a scris:

cand anume nu este cazul sa dotam cu stingatoare incinta. stiti cumva cat este amenda daca nu exista stingator, sau este doar o Intrebarea este daca nu exista angajati pentru cine anume se respecta aceste norme?


Va dau o situatie din practica in care nu existau angajati si totusi existau obligatii:
am avut un colaborator, ce avea un punct de lucru desfacere butelii si nu avea angajati, el vindea, taia si spanzura, administratorul. Ehh, si era un inspector de la pompieri care una doua il calca pe administratorul nostru, i-a pus in vedere sa respecte distanta standului cu butelii fata de cladirile invecinate, sa doteze standul cu stingatoare corespunzatoare, sa lege standul la impamantare cu platbanda nu stiu de care, etc, deci o serie de norme. La vremea aia, amenda cu care ameninta inspectorul era de 15 mil vechi, 1500 lei noi.
Nu mai sunt la curent cu legislatia azi, nu stiu cat mai este amenda. Pe atunci era nevoie si de o autorizatie de la pompieri pentru a putea functiona.
Banuiesc ca azi, se declara pe proprie raspundere daca indeplinesti sau nu conditiile pentru un anumit gen de activitate, pentru care trebuie sa respecti si dotarile necesare.
Eu nu stiu ce desfasurati dvoastra este posibil sa nu va trebuiasca nimic.
Poate ne ajuta un specialist in PSI, cu lamuriri suplimentare.
Profilul de activitate al firmei dvs. poate sa va inpuna anumite obligatii pe linie de ssm si/ sau psi pe care le aveti ca administrator al firmei.
In momentul in care ati inregistrat firma la Registrul comertului ati dat declaratii pe propria raspundere ca sunt indeplinite conditiile ssm, psi, mediu, sanitare, sanitar-veterinare si ati completat niste anexe, la care ati bifat ca sunt realizate anumite puncte. In baza declaratiilor dvs., ati primit certificate constatatoare pentru fiecare aspect precizat anterior. Verificati ce ati bifat ca este realizat si va raspundeti singur la intrebare.
Daca nu aveti angajati, prevederile din Legea ssm nr.319/ 2006 si din Legea PSI nr. 307/ 2006, care cad in sarcina legala a angajatorului/ administratorului in cazul dvs., care nu vizeaza activitatea lucratorilor, va revin ca sarcini exclusive.
Daca sediul dvs. este intr-o cladire de birouri, administratorul/ proprietarul cladirii trebuie sa se incadreze in normele ssm si psi pentru astfel de cladiri, sa evalueze riscurile existente pentru fiecare dintre firmele care ocupa spatii, in contextul/ raportat la riscurile generale ale cladirii, activitatilor desfasurate, echipamentelor tehnice utilizate in cladire (in special plan de evacuare personal si bunuri materiale in caz de necesitate, dotari cu mijloace de stins incendiu, relatii contractuale cu firme autorizate pentru acordare prim-ajutor, interventii psi, salubritate, etc.)
Daca dvs. personal executati lucrari/ contracte la terti, atunci trebuie sa fiti instruit de catre acestia.
Pentru trandafir2
Ati dat cel mai nepotrivit exemplu, cu comercializarea buteliilor aragaz, unde normele specifice de PSI si ssm sunt obligatoriu a fi respectate, pentru evitarea unor situatii posibile de incendiu si/ sau explozie.
In legile ssm si psi susmentionate veti gasi articole care mentioneaza incalcarea si amenda contraventionala aplicabila. NU treceti la repezeala peste articolele din lege care mentioneaza infractiuni/ privare de libertate, respectiv raspunderea materiala a angajatorilor/ administratorilor.
multumesc foarte mult de raspuns domnule Popa.

activitatea firmei este de programare cod caen 6201 iar sediul este in apartamentul in care locuiesc(contract de comodat intre mine si firma al carui administrator sunt). Stiti cumva ce obligatii ar trebui sa indeplinesc in acest caz specific si care este amenda daca nu le indeplinesc? Practica este sa se dea amenda din prima sau intai o mustrare si apoi daca in termen de x nu sunt indeplinite conditiile atunci sa se dea amenda?

Alte discuții în legătură

Ce obligatii are o microintreprindere fara angajati referitor la psi si protectia muncii? music71 music71 Buna ziua, am o microintreprindere fara angajati (eu comand, eu execut), si lucrez cu lemn (atelier de decorat diferite piese din lemn) intr-o hala inchiriata. ... (vezi toată discuția)
Pfa și protecția împotriva incendiilor Petrovic Petrovic Sunt PFA plătitor de TVA în regim real. Am sediul în casa părinților, cu care am încheiat un contract de comodat (domiciliul stabil pe buletin este în ... (vezi toată discuția)