avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de deces eliberat in Canada
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de deces eliberat in Canada

Buna ziua !
Ceatean roman- canadian decedat in Canada -
Certificatul de deces eliberat de statul canadian, poate fi folosit pentru declararea decesului la starea civila din Romania ?
multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:18, 26 August 2013
Certificatul de deces emis de autoritatile canadiene va trebui transcris in Romania.

Decesul unui cetatean roman pe teritoriul Canadei se inregistreaza fie la oficiul consular roman competent, fie la autoritatile administrative competente ale Canadei.
Declararea decesului se face in termen de 3 zile de la data la care a avut loc. In cazul decesului datorat unor cauze violente, unui accident sau al unei sinucideri, declararea se face in termen de 48 de ore de la data la care a avut loc sau de la data descoperirii corpului neinsufletit.
Acte necesare:
a) declaratia scrisa si semnata la sediul Ambasadei sau Consulatului de catre o persoana apropiata defunctului;
b) pasaportul de cetatean roman care a apartinut defunctului, in original;
c) certificatul medical de constatare a decesului;
d) dovada sesizarii autoritatilor de politie sau procuratura, in cazul in care decesul s-a datorat unor cauze violente, unui accident sau al unei sinucideri;
e) certificatul de nastere al defunctului;
f) certificatul de casatorie al defunctului.
Documentele redactate intr-o limba straina vor fi insotite de traduceri corespunzatoare in limba romana, care vor fi legalizate de catre consul. Gratuit.

Înscrierea certificatului de deces emis de autorităţile străine (exclusiv canadiene) în registrele de stare civilă româneşti
Pentru înscrierea în registrele de stare civilă române a certificatelor de deces, cererea va fi facută de un membru de familie / urmaş sau la solicitarea unei autorităţi legale canadiene.
Lista actelor necesare:
- Certificatul de deces canadian în ORIGINAL, legalizat de către M.A.E.C.I /D.F.A.I.T. (Ottawa);
- Acte de stare civilă, după caz ale decedatului (certificat de naştere şi / sau căsătorie românesc);
- Paşaportul românesc şi străin al decedatului;
La prezentarea documentelor de mai sus solicitantul va completa cererea şi declaraţiile corespunzătoare.
[ link extern ]
multumesc pentru raspuns!
atunci, situatia este mai incurcata..decesul a avut loc in spital, dupa o grea suferinta - certificatul de deces a fost trimis in Romania de catre Serviciul Funerar la care a avut loc incinerarea, impreuna cu certificatul care atesta acest fapt, toate documentele nu au trecut prin Consulatul Ro din Canada, nu este nici un urmas acolo sa faca aceste formalitati !
ce se mai poate face ?
Daca nu ati legalizat certificatul de deces cum a scris freeelis mai sus certificatul nu va putea fi transcris.
In plus mai trebuia facuta si supralegalizarea:

Procedura supralegalizarii presupune urmatoarele etape:
* actul oficial canadian se trimite prin posta la Ministerul Afacerilor Externe Canadian (Department of Foreign Affairs – Authentification of documents JLAC, 111 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, K1A 0G2, tel.gratuit 1-800-267-8376 sau 613-944-4000 pentru regiunea capitalei nationale si strainatate, fax.:613 944 7078) pentru legalizarea sigiliului si semnaturii emitentului. Autoritatile canadiene efectueaza legalizarea in termen de circa 20 zile lucratoare de la data primirii actului;
* apoi actul oficial se trimite prin posta sau se prezinta la Ambasada sau Consulate in vederea legalizarii sigiliului si semnaturii MAE canadian.

[ link extern ]

Trebuie trimis inapoi in Canada, nu se poate face transcrierea.
La link-ul pus de freeelis scrie ca inscrierea certificatului de deces (deci formalitatea indeplinita la consulat) poate fi facuta si la cererea unei autoritati canadiene, nu stiu care ar putea fi acea autoritate insa poate fi o solutie tinand cont de ce ati scris: ca nu are familie sau urmasi acolo.
Cereti detalii de la consulat.
de unde sa stiu ca mai trebuie si supralegalizat ? mi a fost expediat si atat..un fel de "noi ne am facut datoria.. le am trimis.." contra cost, bineinteles..
multumesc mult, incerc la consulat..
Inainte de orice mergeti la Starea civila unde trebuie transcris - in localitatea de domiciliu (sau de nastere, daca nu coincid) a decedatului si discutati cu doamnele de acolo. Cine stie, poate va ajuta. Ideal ar fi sa fiti sprijinit de ambasada Canadei in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu cetatean canadian AndreiMartin AndreiMartin Buna, am decis sa ma casatoresc cu un cetatean canadian. Casatoria va avea loc in Romania dupa care avem sa aplicam pentru permis de sedere pentru ea (fiind ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere romanesc pentru copil nascut in canada liviuss5 liviuss5 Buna ziua : atat eu cat si sotia suntem cetateni romani, copilul nostrum s-a nascut in Canada in mai 2014, am sosit in tara toti trei si la Oficiul Starii ... (vezi toată discuția)
Certificat casatorie canadian olivi olivi daca m-am casatorit in canada cu un cetatean strain si am decis sa imi schimb numele ar trebui sa vin in romania pentru a-mi schimba pasaportul? am observat ca ... (vezi toată discuția)