Sunt reprezentant al unei societati comerciale care are dosare penale in lucru pe la parchete sau IPJ - uri. Avand in vedere ca avem calitatea de inculpat/invinuit, si ca toate dosarele sunt in faza actelor premergatoare, atunci cand dorim sa studiem un dosar, suntem plimbati de la o institutie la alta. Daca competent sa solutioneze dosarul este parchetul, dar dosarul este fizic la IPJ, suntem plimbati din loc in loc fiecare institutie declinandu-si competenta. Intrebarea mea este: Cine este competent sa decida daca se poate studia dosarul sau nu? Nu am gasit vreun text legal, si fiecare reprezentant nu trimite de colo colo si nu rezolvam nimic...
Si avocatii mai au probleme cu studierea dosarelor in faza de urmarire penala si este destul de mult deranj pentru avocat daca nu vor la inceput...
Dreptul de a studia dosarul exista.
Nu va trebuie un text de lege din dreptul procesual penal roman.
Este suficient sa argumentati foarte bine pentru ce anume doriti sa studiati dosarul penal.
In viitorul cod de procedura penala exista un text de lege in acest sens.
Chiar daca nu este in vigoare puteti face o trimitere la acest text de lege.Insa...nu textul de lege este important dupa cum spuneam...
Singurul aspect care da dreptul la organul de ancheta penala sa nu va dea dosarul il constituie faptul ca ar exista riscul de a se zadarnici aflarea adevarului sau sa fie influientati martori.
In general, tehnica organului de ancheta in aceste cazuri este sa finalizeze cat mai repede dosarul si sa traga de timp cu aprobarea cererii.
Cand nu au vrut sa imi puna la dispozitie dosarul au tras de timp cateva zile si apoi au facut prezentarea materialului de urmarire penala.
Adica nu mi-a respins cererea dar nici nu au admis-o...insa finalitatea a fost obtinuta destul de rapid...
In general avocatul colaboreaza bine cu organul de urmarire penala si nu sunt probleme la studierea dosarului atata timp cat nu se merge pe pozitie de forta, altfel intr-adevar se pot pune piedici, dar asa cum a precizat si dl.av Lascoschi pe viitor speram ca aceste probleme sa dispara
Studiere dosar penal
BIGHY
As dori sa ma lamuriti si pe mine cu un aspect:Daca doresc studierea unui dosar penal, trebuie sa fac o cerere la arhiva.Aceasta cerere este tip sau este una ... (vezi toată discuția)