avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Declaratie pe proprie raspundere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Declaratie pe proprie raspundere

Buna ziua,

La angajare (acum 3 luni) mi s-au dat spre semnare: cotract individul de munca, si declaratie pe proprie raspundere, cum ca as fi primit un exemplar din contractul individuald munca.
Am semnat contractul de munca in doua exemplare, si le-am trimis la angajator.
De asemenea, am semnat si declaratie pe proprie raspundere ca am primit un exemplar din contractul de munca.
Acum, dupa 3 luni, angajatorul a fost cercetat de catre ITM, si a aratat hartia pe care am semnat-o, si in care scrie ca am primit un exemplar al contractului de munca.

Ma gandesc ca aceasta declaratie pe proprie raspundere este lovita cumva de nulitate, chiar daca am semnat-o, fiindca subsemnatul a semnat aceasta declaratie anterior inceperii activitatii la locul de munca, si de buna credinta, am asteptat sa primesc exemplarul contractului de munca, care nu a venit nici acum dupa 3 luni.

In ce conditii e lovita de nulitate acea declaratie pe poprie raspundere? (pot dovedi ca nu am primit un exemplar dupa contractul de mumca la data semnarii declaratiei, deoarece exemplarul a venit azi, si am dorit sa semnez "am primit un exemplar, azi, data de 26.08.2013" dar angajatorul a spus doar sa semnez, fara mentiunea datei de azi, fapt care l-am refuzat, si la care exista martori)
Cel mai recent răspuns: sake , utilizator 22:30, 26 August 2013
freeelis a scris:

Potrivit legislatiei in vigoare, c.i.m. se incheie anterior datei de incepere a activitatii.

Da, aveti dreptate, CIM se incheie anterior datei de incepere a activitatii, asa s-a si intamplat in cazul de fata, s-a incheiat in dta de 29.05.2013

freeelis a scris:

Daca pe data de 29.05.2013 s-a semnat c.i.m., s-a inregistrat in REVISAL , atunci tot in aceeasi data angajatorul are obligatia sa va inmaneze un exemplar de pe acest c.i.m.

Nu stiu daca vreun angajator din Romania, poate inmana in aceeasi data un exemplar. Nu exista curier care sa livreze exemplarul, de la Bucuresti in Oradea sa zicem, in aceeasi zi.

freeelis a scris:
Art.16 (3) C.mun. prevede : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Da, aveti dreptate, angajatorul este obligat sa inmaneze un exemplar anterior inceperii activitatii.
Dar nu este obligat sa inmaneze exemplarul in aceeasi zi in care s-a inregistrat CIM, acest lucru fiind imposibil. Dupa cum am spus mai sus, nu exista curier care sa livreze exemplarul in aceeasi zi. Eventual.. stiu si eu.. cineva se urca pe o motocicleta, si cu 300km/h scoate 4 ore Bucuresti-Oradea, asta in conditiile in care CIM s-a incheiat la prima ora a diminetii, pentru a se face livrarea inainte de ora 17, ora inchierii programului.

In cazul de fata:
29.05.2013 - s-a incheiat contracul de munca
29.05.2013 - aceeasi zi, am dat declaratie ca am primit un exemplar
Este posibil, fizic, sa se livreze de la Bucuresti la Oradea un exemplar in aceeasi zi, sau aceasta declaratie a fost data de catre subsemnatul necorespunzand realitatii, si astfel este lovita de nulitate?

Ah.. sa nu uit.. tocmai redactez o nota catre angajator in care am scris "Va aduc la cunostinta si mentionez ca acea declaratie pe proprie raspundere este lovita de nulitate. Numita Daniela ***** , secretara, poate depune marturie ca la un moment dat, la mult timp dupa angajare (aproximativ 2 luni jumatate) a primit exemplarul contractului de munca al subsemnatului. Prin cele aratate mai sus, si anume prin proba testimoniala a numitei Daniela *****, precum si prin alte mijloace si probe, voi demonstra in fata organelor abilitate, faptul ca angajatorul face declaratii in fals. De asemenea, prin faptul ca v-am adus la cunostinta cele de mai sus, si prin faptul ca dumneavoastra cunoasteti situatia reala, si anume, ca anterior inceperii activitatii nu am primit un exemplar din contractul individual de munca, va faceti vinovati de infractiunile de fals si uz de fals, in cazul in care declarati unui organ competent faptul neadevarat, si anume, ca as fi primit un exemplar din contractul individual de munca."

Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
sake, utilizator
Dvs cand ati semnat c.i.m.?
Am primit un mail in Wed, Mai 29, 2013 at 12:00 PM in care scrie:
“Buna ziua si Bine ati venit !
Am rugamintea sa listati actele din attach, cate exemplare sunt scrise in josul paginii (daca nu scrie nimic in josul paginii, de exemplu la declaratii trebuie o singura pagina), sa le cititi, semnati si sa i le dati Danei intr-un plic sa le trimita la noi, la Bucuresti. Daca aveti nelamuriri nu ezitati sa ne intrebati.
Multumesc, Laura ****”

Am descarcat atasamentul, am semnat toate hartiile, printre care contract de munca si declaratie pe proprie raspundere, cum ca as fi primit un exemplar.
Tot in acea zi, 29.05.2013, am facut analizele ptr angajare, am in fata mea fluturasul pe care scrie data de 29.

Pe exemplarul contractului de munca (care nu l-am primit inaintea inceperii activitatii, dar am facut rost de o poza a lui, neoficial) scrie “incheiat si inregistrat sub nr. ***/29.05.2013
Deci am semnat contractul si declaratia in data de 29, si tot in data de 29 mi-am facut analizele.

Practic, pe aceasta planeta, zic eu, in anul 2013, un exemplar al contractului de munca (valabil, valid, incheiat si inregistrat, original) nu are cum sa ajunga de la Bucuresti la mine, in aceeasi zi. Prin urmare, pe cale de consecinta logica, am semnat declaratia pentru a ma putea angaja. Sa fim logici.. care angajat refuza la angajare sa semneze o declaratie pe proprie raspundere, cum ca a primit un exemplar din CIM. Refuzand semnarea, nu te mai angajeaza. Prin urmare, de buna credinta, am semnat declaratia, dar exemplarul din CIM nu a mai ajuns la mine niciodata.

sake a scris:

..... Sa fim logici.. care angajat refuza la angajare sa semneze o declaratie pe proprie raspundere, cum ca a primit un exemplar din CIM. Refuzand semnarea, nu te mai angajeaza. Prin urmare, de buna credinta, am semnat declaratia, dar exemplarul din CIM nu a mai ajuns la mine niciodata.

Ma faceti sa rad. O asfel de logica nu pare rationala.
Imi puteti arata si mie unde este prevazuta aceasta obligatie in Codul Muncii sau in orice alt act normativ?

Declaratia dvs nu este lovita de nulitate pe niciunul din considerentele dvs invocate . Data puteti dovedi ca declaratia ati dat sub presiunea angajatorului ,a tunci da se poate constata nulitatea acesteia. In rest, nu vad cum o sa anulati asa ceva.
A zis cineva ca este prevazuta vreo obligatie in C. Muncii?
Daca am presupune ca eu v-as angaja, iar dumneavoastra nu doriti sa semnati toate actele, pur si simplu ma ridic, va doresc succes, si angajez urmatorul candidat. Nu-mi doresc un angajat care din prima zi refuza sa semneze declaratia pe proprie raspundere, cum ca a primit un exemplar din CIM.

Va fac sa radeti? Ok, haideti sa radem impreuna.

29.05.2013 - ora 12:00 primesc un mail cu actele atasate
29.05.2013 - semnez actele, intre care CIM si declaratia pe proprie raspundere ca am primit un exemplar
29.05.2013 - merg la o policlinica si-mi fac analizele
29.05.2013 - predau analizele si actele semnate, secretarei, care la ora 17 le preda la curier ca sa le duca la Bucuresti
29.05.2013 - angajatorul primeste analizele (nu stiu cum, fiindca abia la ora 17 curierul le ridica de la secretara)
29.05.2013 - angajatorul incheie si inregistreaza CIM (nu stiu cum, deoarece abia la ora 17 curierul le ridica de la aceeasi secretara)
29.05.2013 - primesc exemplarul din CIM (nu stiu cum il primesc, deoarece la ora 17 programul este gata, si mai ales ca abia la ora 17 curierul a ridicat actele)

Deci cumva.. toata aceasta chestiune tine de calatoria in timp.
Eu depun toate actele la secretara, care la ora 17 le preda curierului, curierul face cumva si calatoreste in timp la o ora rezonabila la Bucuresti, sa zicem ora 10, pentru ca angajatorul sa incheie si inregistreze contractul pe cre abia peste cateva ore, la ora 17 curierul le-a ridicat.
De azi inainte voi lucra numai cu acest curier, se pare ca daca la ora 17 trimit un plic, curierul il poate livra inapoi in timp la ora 10, ora la care nici macar nu erau semnate actele.

Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract fara semnatura mea adomnicai83 adomnicai83 Buna ziua, Se poate inregistra un contract de munca fara semnatura mea(eu fiind persoana fizica) la ITM prin Revisal? Am fost instiintat de catre un ... (vezi toată discuția)
Contract fara semnatura donigao donigao Buna ziua, Speta: dosar complet de personal, insa de pe contractul individual de munca lipseste semnatura salariatului (omisiune), contractul a fost ... (vezi toată discuția)
Bună seara angajatorul are nevoie de semnatura sau acordul scris ... Gabigabi67 Gabigabi67 Bună seara ANGAJATORUL ARE NEVOIE DE SEMNATURA SAU ACORDUL SCRIS AL SALARIATULUI PENTRU ÎNREGISTRAREA CONTRACTULUI DE MUNCĂ LA IRM ( REVISAL, REGES), EU ... (vezi toată discuția)