avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate soþul sã beneficieze de indemnizaþie pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate soþul sã beneficieze de indemnizaþie pentru CCC?

Eu tocmai mi-am terminat facultatea,si in timpul in timpul facultatii am primit pensie de urmas,si urmeaza sa primesc somaj ,in momentul de fata sunt insarcinata ,am o luna,iar sotul meu lucreaza din 8 iulie ,eu urmeaza sa nasc in mai,si as dori sa stiu daca poate sa primesca idemnizatia de crestere a copilului si sa mearga la servici ,si daca merge la servici daca isi primeste salariul in continuare?
am inteles ca pentru a beneficia de stimulentul de isertie se depun actele la primerie dupa ce mamica sta in 42 de zile in concediu postnatal adeverinta data de catre medicul de famile sau ginecolog,si abia dupa aia se depun actele pentru stimulent intrebarea este,daca sotul meu isi depune actele la 3 saptamana dupa perioada de 42 de zile de postnatal a mea ca mamica este vreo problema?
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
tina1990, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:42, 27 August 2013
1. - Puteti si dvs. sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) chiar daca sunteti in somaj indemnizat.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC.

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. - Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- In acest fel "prelungiti" perioada de somaj macar pana veti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

7. - Tatal poate beneficia de CCC sau de stimulentul de insertie daca in cele 12 luni eligibile (iunie 2013 - mai 2014) are venituri din salarii sau perioade asimilate (student la zi etc).
- Ce statut avea in iunie 2013?
problema este ca eu voi avea indemnizatia de somaj pentru student pana in februarie 2014,iar sotul este angajat din 8 iulie 2013?stiu ca,concediul de maternitate cel dinainte de nastere este de 120 de zile iar cel dupa nastere nu trebuie sa fie mai mic de 42 de zile de aceea intrebam daca poate fi un pic mai mare concediul postnatal pentru ca sotul meu sa implineasca un an la locul de munca?
iar daca tatal beneficiaza de stimulentul de insertie si merge la servici primeste tot aeeasi bani ca si pana atunci?
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
tina1990, utilizator
1. - Nu conteaza cat este concediul postnatal pentru ca nu se ia in calculul celor 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Indiferent cand vrea tatal copilului sa intre in CCC se vor avea in vedere numai cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, nu si cele de dupa nastere.


2. In raspunsul meu anterior spuneam:
Tatal poate beneficia de CCC sau de stimulentul de insertie daca in cele 12 luni eligibile (iunie 2013 - mai 2014) are venituri din salarii sau perioade asimilate (student la zi etc).


3. - Indiferent ca intrati dvs. sau tatal copilului in CCC conditiile sunt aceleasi: in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioadae asimilate (student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Aceleasi conditii sunt si pentru stimulentul de insertie.

4. - Tot in mesajul precedent va spuneam ca, daca vreti sa intrati dvs. in CCC, puteti sa "prelungiti" perioada de somaj cu concedii medicale pana cand veti putea intra in concediu de maternitate si dupa aceea in CCC.
- Dupa fiecare din aceste concedii perioada de somaj se reia, de unde a ramas, pana se implinesc cele 6 luni de somaj.

5. Daca in iunie 2013 tatal copilului nu a avut salariu sau nu a fost student sau sa fi fost in alta perioada asimilata celei de obtinere de venituri profesionale el nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC si nici de stimulentul de insertie.

6. Mai repede puteti beneficia dvs. daca procedati cum v-am recomandat eu.
dar pot sa imi bag concediu medical daca eu somaj pentru student?
dar daca sotul mei este agent de asigurari si a platit darile la stat in aceasta perioada poate beneficia el de indemnizatie?
1. Cititi din nou raspunsul meu de azi de la orele 11.36 unde v-am arata ca puteti beneficia de concedii medicale in timpul somajului indemnizat.

2. Daca in luna iunie (sau si in continuare) sotul avea un contract civil cu firma de asigurari atunci poate beneficia de indemnizatie pentru CCC sau direct de stimulentul de insertie (fara a intra in CCC).

3. - Plata darilor la stat nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC sau de stimulentul de insertie.
- Singura conditie este existenta veniturilor profesionale (din prestarea unei munci) impozabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata in somaj! mihaela1905 mihaela1905 Buna ziua, Am fost in concediu de crestere copil pana in martie 2013, apoi am intrat in preaviz la servici, iar din 7 aprilie am intrat in somaj. Mai am ... (vezi toată discuția)
Sarcina in timpul contractului determinat Tecuta Tecuta Buna ziua, Am o mare nelamurire si caut raspunsuri si solutii.Sper sa ma puteti ajuta macar cu un sfat in legatura cu urmatoarele: Am nascut in martie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie/insertie crestere copil szasza szasza Buna ziua! Cristos a Inviat! Va rog sa ma lamuriti in problema ICC: La nasterea celui de al doilea copil, putem beneficia de vreo indemnizatie? Nu stiu ... (vezi toată discuția)