avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical gravida
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical gravida

Buna ziua, sunt gravida in 3 luni, sunt angajata la o firma privata de 1 an si 8 luni si as vrea sa stiu la cat concediu medical am dreptul, daca acesta se scade din vechime.Precizez ca am codul indemnizatiei 06 (urgenta medicala).
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: celeterm , utilizator 13:30, 29 August 2013
Durata de acordare a concediului si indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in intervalul unui an, socotita din prima zi de imbolnavire.

Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al casei de asigurari sociale.
si spuneti-mi, pe perioada concediului medical se suspenda contractul individual de munca si daca la pensie ma afecteaza concediul medical?
Pe perioada concediului medical contractul de munca nu se suspenda si nu va afecteaza la pensie, deoarece se retin si vireaza contributiile la pensii aferente concediului medical.
1. Conform Codului muncii contractul individual de munca (CIM) se suspenda de drept pe perioada concediilor medicale:

Art. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
...

2. - Suspendarea CIM nu inseamna incetarea lui.
- Pe perioada suspendarii CIM sunteti tot salariata acelei unitati insa nu prestati activitate si nu primiti salariu dar primiti indemnizatie pentru concediu medical.

3. - Perioada de concediu medical este stagiu de cotizare la pensie.
- Din indemnizatia de concediu medical se retine contributia pentru pensie.
art.3 alin.2 din HG 500:
Registrul se completează în ordinea angajării si cuprinde următoarele elemente:
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, cu exceptia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale;

In cazul codului muncii vorbim doar de o suspendare la nivelul dosarului de personal neoperabila in REVISAL.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
celeterm, utilizator

Alte discuții în legătură

Desfacere cim? gillu gillu Buna ziua. Vineri 06.01.2017 s-a transmis prin e-mail unui angajat o notificare de desfacere a CIM in temeiul art. 31 (3), in perioada de proba, dupa ce in ... (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului de munca roxxzzy roxxzzy In cazul persoanelor care beneficiaza de concediu medical, la cate zile de concediu medical se suspenda contractul de munca? Si in baza la ce lege? Conform ... (vezi toată discuția)
Grupa i si grupa ii de munca ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Care este perioada minima lucrata in grupa I si grupa II ce poate fi luata in considerare pentru reducerea varstei de pensionare? Zilele de ... (vezi toată discuția)