avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor extern
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor extern

Buna ziua,

Referitor la cenzorul unei asociatii legea 230 prevede urmatoarele:

"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afară asociaţiei de proprietari, persoana fizica ori juridică de specialitate, pe baza de contract sau convenţie de prestări de servicii."

In cazul in care un SRL ce CAEN 6832 - "administrarea imobilelor" si implicit are angajata o persoana cu atestat de administrator imobile, aceasta firma poate presta si servicii de cenzorat pentru alte asociatiile la care nu asigura si administratia?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:04, 29 August 2013
Cenzorii pot fi doar experti contabili membri C.E.C.C.A.R.
Adica, cu toate ca detin toata expertiza necesara, la o asociatie pot asigura administratia (respectiv intocmirea conform legii a tuturor situatiilor) dar pe altii nu-i pot controla?
Puteti verifica si viza documentele pentru legalitate,numai daca detineti persoana specializata acreditata CECCAR
Art. 12 din OG 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati prevede:

(3) Activitatea de cenzor poate fi desfăşurată, potrivit legii, de către experţii contabili, persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile comerciale membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
multumesc pentru raspunsuri

totusi daca ma raportez in continuare la legea 230/06.06.2007,art 21 (2) "cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie sa aibă cel puţin studii medii".
in acest caz ce sa inteleg, ca daca cenzorul este ales din cadrul membrilor asociatiei de proprietari poate avea studii medii (ex. electromecanic, sofer, sudor, etc) dar, daca este un tert - SRL, trebuie sa fie obligatoriu membru CECCAR.

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Cenzor extern tomasso tomasso Cenzorul extern (nu face parte din asociatie) in ce conditii poate fi numit in functie de catre asociatia de proprietari,subliniez dpv al legii, studii ... (vezi toată discuția)
Alegerea cenzorilor Mihaflorica Mihaflorica In adunarea generala din primul trimestru al anului s-a ales comitetul executiv presedinte si 2 vicepresedinti.Cenzorii sint parte din comitetul executiv?Cum ... (vezi toată discuția)