avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... disjungere in apel
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

disjungere in apel

Salutari tuturor,

In saga ce ma opune PwC-ului (reprezentati de av. Diculescu-Sova) am nevoie de o opinie legata de decizii cel putin bizare emanate de la Curtea de Apel Oradea.

Astfel, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie in inaltai intelepciune a decis sa stramute cauza de la Curtea de Apel Timisoara la Curtea de Apel Oradea pe motivul de banuiala legitimam la cererea PwC-ului prin av. Diculescu-Sova, astfel considerand ca subsemnatul in razboiul cu PwC si Nestor, Nestor, etc influentez intreaga Curte de Apel Timisoara (!), am ajuns ca la Orade,a completul de judecata sa disjunga apelul si sa decida pe cale separata daca sa mentina pe PwC ca reclamant in nume propriu (decizie ce in mod suprinzator a iesit tot in favoarea PwC - a se folosi tonul ironic!) mentinand cererea pentru daune doar impotriva COMTIM reprezentat de PwC. Prin aceasta suita de manevre, PwC-ul cu concursul atat al Inaltei Curti de Casatie cat si a Curtii de Apel Oradea a reusit sa obtina ceea ce-si dorea, respectiv scoaterea de sub responsabilitatea actiunilor pe care le-a luat in lichidarea COMTIM!

Acum, intrebarile pe care le am sunt:

- Este posibil sa se disjunga in apel o cauza? Si este posibila continuarea pretentiilor la daune doar impotriva unuia dintre parati, cand principalul vinovat a fost gasit ca nu are calitate procesuala fara sa se studieze dovezile pe care le-am adus impotriva acestuia?

Decizia de disjungere nu reprezinta o antepronuntare avand in vedere ca a schimbat cadrul procesula excluzand pe unul dintre parati? Nu are incidenta art. 294 din c.proc.civ avand in vedere ca s-a schimbat calitatea partilor?

De asemenea acelasi complet judecand si cererea de daune si calitatea procesuala, efectiv s-a antepronuntat prin decizia data?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Eugen Szekely
Ottawa, Canada
www.pwcromania.com
Cel mai recent răspuns: ghilgamesh , utilizator 05:49, 25 Martie 2009
Stimate Domn, nu voi avea pretentia sa fi inteles in totalitate cazul dvs. dar incerc un raspuns intrucat speta este interesanta.
Apelul este devolutiv, aceasta inseamna ca se readuce in fata instantei o noua judecata asupra fondului.Cu doua delimitari: se va judeca numai in limitele criticii formulate de apelant si nu se va largi cadrul procesual stabilit in prima instanta.
Lipsa de calitate a partii poate fi invocata pentru prima oara in apel.( nu se considera cerere noua, se considera mijloc de aparare).
Depinde care este obiectul dosarului si care au fost capetele de cerere. Disjungerea nu inseamna ca cineva a scapat de o judecata. Acest incident procedural poate interveni atunci cand instanta apreciaza, de exemplu,ca un capat de cerere trebuie judecat separat.( poate ca intarzie judecarea dosarului).sau o cerere in sine ( reconventionala, in garantie, cauze conexate sau interventia) trebuie judecata separat.
Instanta de apel va analiza atat temeinicia cat si legalitatea hotararii pronuntate in fond.
Mai intai instanta judeca apelul, si daca il admite judeca practic, din nou, pe fond.
Eu personal, cred ca este posibila disjungerea si asta nu inseamna ca acea cerere nu se mai judeca sau instanta se antepronunta. Sigur ca trebuie analizat dosarul dar de principiu, nu uitati ca se aplica apelului toate regulile aplicabile la judecata in fond atunci cand nu sunt potrivnice cu dispozitiile speciale de la apel.
Si mai exista un principiu important acela ca apelantului nu i se poate inrautati situatia in propria cale de atac. Dar si cu privire la acest aspect sunt multe discutii teoretice.
Sper ca aveti si dvs. avocat sau chiar sunteti avocat. cert este ca trebuie sa va pregatiti foarte bine si sa va asteptati la orice de la un astfel de adversar. Am avut si eu parte de adversari celebri si...nu am dormit de grija.Si am avut surpriza "nustiucator"exceptii de neconstitutionalitate.
Sunt si avantaje sa fii celebru. Daca eu merg la ICCJ si cer amanare, nu o voi primi, daca merge dna. Diculescu si tine si o carte in mana , fiti sigur ca va primi amanarea. Asta nu inseamna ca nu o admir sau respect pe dna. mentionata. Am vrut doat sa spun ca si in aceasta profesie subiectivismul functioneaza.Veti invata mult din acea cauza.

Schimbarea calitatii partilor se refera la altceva, respectiv la cererea de apel. Prin cererea de apel nu se poate schimba calitatea partilor. Adica la fond, se justifica o calitate ce decurge dintr-un anumit drept iar in apel se invoca alt drept.

Interesant oricum si sper sa va fi fost de ajutor,

succes
av. Ileana Schwarz
Stimata doamna Schwartz,

Va multumesc pentru raspuns. L-am recitit de mai multe ori ca sa-l inteleg corect si sa incerc sa-l aplic situatiei mele. Si in acel punct m-am impotmolit putin. Asta fiind ca cererea mea intiala se refera la pretentii impotriva COMTIM prin lichidator PwC si PwC (in nume propriu). In acest apel mi s-a respins apelul legat de calitatea procesuala a COMTIM (prima instanta a decis ca mi-a deslusit intentia de a nu-l chema in judecata pe PwC desi am facut-o explicit), s-a admis apelul facut de PwC (prin care au cerut sa se constate lipsa calitatii procesuale) si s-a disjuns cererea mea in apel ce priveste fondul cauzei.
In conditiile acestea, nu sunt ramas cu doua procese din care, unul se refera la calitatea procesuala a PwC-ului (in care nu se mai discuta fondul, respectiv pretentiile pe care le am la reparea daunelor pricinuite de lichidatorii PwC-ului) si al doilea la pretentii de daune in lipsa celui care le-a pricinuit (respectiv PwC-ul)? Interpretez asa fiind ca decizia de apel este legata doar de calitatea PwC-ului in cauza (notez ca pentru a stabili aceasta lipsa a calitatii procesuale instanta a pretins ca a analizat toate doveziile ce le-am adus impotriva PwC-ului in cadrul dosarului!).

In cazul in care aveti bunavointa si disponibilitatea de a citi decizia respectiva (ce aduce clarificari fata de expunerea mea sumara), am pus-o pe web [ link extern ]

Va multumesc anticipat,

Eugen Szekely

P.S. Nu-mi pierd somnul din cauza adversarilor celebri ci din cauza felului in care instantele si judecatorii din Romania deservesc interesele diverselor persoane, in detrimentul legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disjungerea in apel - recurs pe motiv de ordine publica? ghilgamesh ghilgamesh Buna ziua, Avand in vedere ca recursul nu a fost motivat in termen (poveste lunga din pacate), am atacat in recurs decizia de disjungere in faza apelului ... (vezi toată discuția)
Afirmarea banuielii legitime ca motiv al unei stramutari poate fi calomnie? ghilgamesh ghilgamesh Buna ziua, As dori sa stiu daca pot (cel putin teoretic) sa depun o plangere pentru calomnie impotriva completului de judecata de la Inalta Curte de Casatie ... (vezi toată discuția)
Posibila contestatia in anulare? ghilgamesh ghilgamesh Buna, am nevoie de un sfat in urmatoarea problema: Am cerut anularea unui contract facut in baza L 64/1995 referitoar la un imobil revendicat in baza L ... (vezi toată discuția)