avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de odihna si prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de odihna si prenatal

Buna ziua.
Sunt insarcinata in 25 de saptamani si lucrez din August 2012 la aceasta firma. Pentru anul acesta mai am de luat 20 de zile de concediu de odihna. Din data de 10 Octombrie vreau sa intru in prenatal. Mi s-a comunicat ca nu am dreptul la cele 20 de zile de concediu deoarece voi intra in prenatal si imi mai raman doar 14 zile de concediu de odihna de luat. Este adevarat? Daca banii pentru concediu nu-i voi lua cu 5 zile inainte de a intra in concediu unde pot face plangere si cu ce ma poate afecta? Caci patronii sunt cam neseriosi cu plata salariilor.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:20, 2 Septembrie 2013
1. Codul muncii spune:

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

2. Directiva europeana nr. 2003/88/CE spune insa ca perioada de concedii medicale nu trebuie sa afecteze durata concediului de odihna.

3. Deoarece Codul muncii nu na fost pus de acord cu legislatia europeana, in acest sens, puteti beneficia de tot concediul de odihna numai daca il dati in judecata pe angajator aveti o hotarare judecatoreasca in acest sens.

4. Pentru neprimirea drepturilor banesti puteti face o sesizare la ITM si concomitent o actiune in judecata la Tribunal.
Deci numai daca ii dau in judecata pot beneficia de tot concediul de odihna, altfel nu.
Nu stiti daca le fac sesizare la ITM, vor afla ca eu am facut-o?
Potrivit art.18 lit.c din Legea nr.108/1999, inspectorii de munca sunt obligati sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie angajatorului, prepusilor sai sau altor persoane faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari.

Asadar, in general , un angajator nu poate afla de la ITM cine a facut sesizarea,.
Dar asa se poate afla si nu neaparat prin intermediul celor de la ITM.

De tot CO puteti beneficia si daca depuneti sesizare la ITM. Acestia vor verifica aspectele semnalate de dvs si ii va comunica angajatorului ca Co nu mai este afectat de concediul medical.
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. - Legal este ca ITM sa nu divulge numele reclamantului dar practica ne spune ca de multe ori nu se repecta aceasta prevedere.
- Iar anonimele nu se iau in consideratie de catre ITM.

2. - Angajatorul va poate acorda si plati tot concediul de odihna daca vrea sa respecte directiva UE dar la fel poate sa nu o faca respectand prevederile Codului muncii.
- ITM nu il poate obliga pe angajator sa va plateasca concediul de odihna dar poate verifica si raspunsul primit de la ITM va poate ajuta in instanta de judecata.
pinky_26 a scris:

... Daca banii pentru concediu nu-i voi lua cu 5 zile inainte de a intra in concediu unde pot face plangere si cu ce ma poate afecta? Caci patronii sunt cam neseriosi cu plata salariilor.
Multumesc.



Sesizarea institutiilor abilitate nu va poate afecta cu nimic. Dreptul de petitionare este un drept constitutional. Astfel, art.51 alin.1 din Constitutie prevede : Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.

In cazul in care nu va este achitata indemnziatia de CO , atunci neplata acesteia poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neplata indemnizatiei pentru CO, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca indemnizatia. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

- unei demisii fara preaviz (art.81 alin.8 C.mun.) : Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna viorel1957 viorel1957 am incheiat un contract de munca pe perioada determinata (9 luni) si cu fractie de norma (max 126 ore pe luna). In contract se stipuleaza dreptul la concediu ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa acorde concediu dar sa il si plateasca rhynaste rhynaste Salut. Incepand cu luna Noiembrie a anului 2016 Angajatorul mi-a refuzat cererile de concediu de odihna, ramanandu-mi un numar de 15 zile de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Alinadop Alinadop Sunt angajată de 3 si jumătate la o firma in tot acest timp nu am luat nici o zi de concediu dar mi le-a plătit 75,% din salariu în anul acesta nici ... (vezi toată discuția)