avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... 2 sentinte judecatoresti favorabile nepuse in aplicare.
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

2 sentinte judecatoresti favorabile nepuse in aplicare.

In octombrie 2009 am primit o sentinta civila definitiva ,irevocabila si executorie de drept prin care primaria locala si prefectura erau obligate sa emita un titlu de proprietate asupra unui teren.
In iunie 2011 primaria incheie un proces verbal de punere in posesie.
In martie 2012 chem din nou in judecata primaria si prefectura si in septembrie 2012 judecatoria obliga din nou primaria si prefectura sa emita titlul de proprietate.
Mentionez ca nici pana in prezent nu l-am primit.Intentionez sa ma adresez la CEDO.Intrebarea este daca ma pot adresa in conditiile in care au fost depasit termenul de 6 luni de la ultima hotarare judecatoreasca intrucat exita posibilitatea ca emiterea titlului sa se amane la nesfarsit.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 14:10, 3 Septembrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
va rog respectos sa precizati ce legi si articole de legi invoc in plangerea penala
marzalawsb a scris:

...
la cedo termenul e expirat.
...


Stimaţi forumişti,

De ce ar fi termenul expirat?

Vă invit să aveţi mare atenţie la speţele expuse de justiţiabili, pentru a nu le crea deservicii.

1. Executarea unei hotărâri interne, conform jurisprudenţei constante a Curţii Europene a Drepturilor Omului, face parte integrantă din dreptul la un proces echitabil - Cauza Hornsby contra Greciei, Cererea 18357/91, Hotărârea din 19 martie1997.

Prin urmare, neexecutarea hotărârii definitive încalcă dreptul la un proces echitabil,
într- acest caz putând fi violat Art. 6.1. ca atare, sub aspectul neexecutării hotărârii definitive.
Însă pot fi violate mai multe articole, în funcţie de caz, inclusiv Art. 6 sub mai multe teze.

2. În ceea ce priveşte cazurile de violare a Art. 6 al Convenţiei referitoare la neexecutarea hotărârii interne, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului stabileşte o excepţie de la regula epuizării termenului de 6 luni, în sensul neaplicării acesteia.

Vorbim, practic, despre existenţa unei derogări.

Considerentele acestei derogări sunt expuse şi în Cauza ªandor împotriva României, Cererea 67.289/01, Hotărârea din 24 martie 2005:

,,A. Asupra admisibilităţii
17. Curtea aminteşte, în primul rând, că pretinsa încălcare a dreptului de acces la justiţie reprezintă o situaţie continuă, care nu ia sfârşit decât în momentul în care hotărârea judecătorească definitivă este executată. În consecinţă, termenul de şase luni prevăzut de art. 35 alin. 1 din Convenţie nu începe să curgă decât în momentul în care această situaţie continuă ia sfârşit (Sabin Popescu împotriva României, Cererea nr. 48.102/99, paragraful 50, 2 martie 2004). În măsura în care hotărârea definitivă nu a fost încă executată, în speţă nu se pune problema respectării termenului de şase luni.
18. Curtea constată că acest capăt de cerere nu este în mod vădit neîntemeiat, în sensul art. 35 alin. 3 din Convenţie. Ea arată că acesta nu este lovit de nici un alt motiv de inadmisibilitate. Ca atare, declară admisibil acest capăt de cerere.,,



În concluzie, faţă de întrebarea postată,

Răspunsul este că vă puteţi adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului chiar în condiţiile depăşirii termenului de 6 luni, dacă vă fundamentţi cererea pe o violare a art. 6.1 al Convenţiei, sub aspectul neexecutării unei hotărâri judecătoreşti.

Cu stimă.


Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2013
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face daca autoritati ale statului nu se conformeaza unei hotarari judecatoresti? alex68 alex68 Va rog sa ma sfatuiti si pe mine in urmatoarea problema. Tatal meu si sora lui au mostenit de la parinti o suprafata de teren. De ani de zile, nu li se ... (vezi toată discuția)
Proces irevocabil ContSters295489 ContSters295489 As dori sa va intreb daca am avut un proces civil 2007 si s-au epuizat toate caile de atac deci am avut irevocabil dar totusi nu am putut intabula terenul de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire vasile2013 vasile2013 In cazul in care mi-a fost admisa actiunea la CEDO pot solicita si ulterior- dupa aceasta data-, printr-o actiune interna repararea prejudiciului cauzat prin ... (vezi toată discuția)