avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere gravida

buna ziua, sunt angajata de 1 an si 8 luni si sunt insarcinata in 3 luni.Are voie angajatorul sa ma concedieze?Lucrez la o firma care face parte dintr-un grup de firme.Toti colegii mei stiu ca sunt insarcinata, dar pe patron inca nu l-am instiintat. Ce instiintare trebuie sa-i duc si de la cine, de la medicul ginecolog sau de la medicul de familie ca in situatia in care ar vrea sa ma dea afara, eu sa fiu acoperita?
Sau daca m-ar da afara, pot sa iau somaj, pe ce perioada pot lua somaj si daca pot intra din somaj in concediu prenatal si de crestere a copilului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:31, 2 Septembrie 2013
1.Potrivit Codului Muncii, art. 60:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

2. OUG nr.96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 2 În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
.....
c)salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
.....

3. Potrivit Legii nr.76/2002:
Art. 39
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:.

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina in preaviz eu1984 eu1984 Buna ziua , Se poate face ceva pentru o viitoare mama care a aflat ca este insarcinata in perioada preavizului de restructurare a postului pe care il ocupa ... (vezi toată discuția)
Gravida obligata sa-si dea demisia irimiadaniela irimiadaniela Buna ziua, Sunt insarcinata in 1luna jumate,si sunt angajata,am anuntat patronul ca sunt insarcinata iar acesta mi-a spus ca are probleme cu firma si ca ar ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie inchis cim pt a putea obtine ajutor de somaj? AndreeaFP AndreeaFP Conform carui articol se incheie CIM in cazul in care societatea nu mai are lichiditati sa sustina angajatul, iar angajatul doreste sa obtina imediat ... (vezi toată discuția)