Buna ziua,
Matusa mea impreuna cu unchiul meu(fratele ei)s-au declarat singurii mostenitori ai bunicului si au revendicat in instanta niste terenuri ale acestuia pe care le-au castigat si le-au si vandut in anul 2005.Am descoperit acest lucru acum dupa decesul lor. Mama mea care traieste si a fost sora lor ,pe care au inlaturat-o de la mostenire mai poate recupera ceva acum,eventual de la mostenitorii celor doi s-au fapta lor s-a prescris? Va multumesc!
Mama nu a depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate? Dacă nu a făcut-o în termen, nu mai poate face nimic. Reconstituirea se face la cererea fiecărui moştenitor în parte.
Nu au înlăturat-o de la moştenire, în opinia mea. Dar nici nu aveau vreo obligaţie să facă cerere în numele ei.
Aşa, şi? Dacă a acceptat moştenirea, dar nu a făcut cerere de reconstituire în calitate de moştenitor al foştilor proprietari, care este relevanţa acceptării?
Iată ce spune L.nr.18/1991:
Art. 11
(3) Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza situatiei terenurilor detinute de cooperativa agricola de productie la 1 ianuarie 1990, inscrisa in sistemul de evidenta a cadastrului funciar general sau a registrului agricol, corectata cu instrainarile legal efectuate de catre cooperativa pana la data intrarii in vigoare a legii.
(4) Cererea de stabilire a dreptului de proprietate se depune si se inregistreaza la primarie in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Art. 36
(5) Terenurile fara constructii, neafectate de lucrari de investitii aprobate, potrivit legii, din intravilanul localitatilor, aflate in administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispozitiilor Decretului nr.712/1966 si a altor acte normative speciale, se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, dupa caz, la cerere.
Tot aşa şi cu acceptarea succesiunii. Se făcea în şase luni, sub sancţiunea decăderii, potrivit vechiului cod. A venit legea specială (tot L.18) cu repunerea în termenul de acceptare.
Apoi, dacă eu am acceptat succesiunea după defunctul căruia statul i-a luat terenul şi l-a dat comparativei, mă face acelaşi stat proprietar pe teren şi îmi dă titlu fără ca eu s-o cer? Îndoi-m-aş, şi n-am cui...