avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... RADIERE DONATIE IN C.F.
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

RADIERE DONATIE IN C.F.

Doresc sa stiu daca un act unilateral de revocare donatie facuta sotului care la data revocarii era decedat se poate radia in cartea funciara sau doar pe cale judecatoreasca.Precizez ca donatia a fost facuta sub regimul vechiului cod civil , iar revocarea sub regimul celui nou.Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 15:37, 5 Septembrie 2013
Daca la data revocarii sotul era decedat nu se Mai poate revoca donatia.
art. 937 C. civ. “orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila.” Iată deci, că legiuitorul, care a creat pentru donaţie în general o irevocabilitate mai puternică decât în cazul celorlalte contracte, a trecut în extrema cealaltă când este vorba de soţi, reglementând o donaţie esenţialmenterevocabilă, derogând chiar de la forţa obligatory a oricărui contract.Soţul care a făcut, deci, în timpul căsătoriei, o donaţie celuilalt soţ, poate să o revoce oricând, fieîn timpul căsătoriei, fie după desfacerea acesteia şi chiar şi după moartea soţului donator, în raport cu moştenitorii . acesta este un citat dintr-un tratat de drept civil. Ce parere aveti?
Art.1031 Cod civil
Orice donatie incheiata intre soti este revocabila NUMAI IN TIMPUL CASATORIEI.

Cam asta e parerea legiuitorului si a mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie intre soti - revocare robix robix Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca contractul de donatie incheiat inaintea intrarii in vigoare a noului cod civil, este guvernat de aceasta sau de vechiul ... (vezi toată discuția)
Donatie intre soti oflorin oflorin am achizitionat , in timpul casatoriei , un apartament . doresc ca partea mea din apartament sa o donez sotiei , astfel incit ea sa fie singura proprietara a ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament dobandit inainte de casatorie vb1 vb1 Inainte de casatorie, sotul a dobandit un apartament pe care dupa casatorie, l-a donat in proportie de 50% sotiei (cu drept de instrainare a partii sale). Pe ... (vezi toată discuția)